註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
都係個句,明明個位巴打係同護士比
我亦都係同護士比,冇話社工就完全係work life balance
只係HA護士vs ASWO,基本上冇人會反對後者相對work life balance d

依幾年fg亦一車車直入aswo
我自己做依行,以前係香港都叫請過人,根本ngo越黎越等人洗
唔係話你讀明愛個d都好容易入aswo
但你正常五大畢業,就算fg入唔到,做2、3年點都入到
所以地盤佬人工高過大部分ENGIN仔囉
日日比人屌都唔使炒證明面皮厚份糧就易逗
你真係弱智護士做嘅治療咪就係打針派藥 有咩highly skilled嘅野?
60k-82k
如果只睇mps,社工係最高啦
護士pt15-25,有兩個omitted points
社工pt16-33,有三個omitted points
老師pt17-33,但讀多人一年,所以起薪其實係一樣但賺少社工一年錢

現實就護士>老師>社工
因為護士ha有allowance,有私家醫院做
老師就入到gm位就正常個個pt17,而且入gm位唔難,唔bar at mid point
社工就一半aswo一半swa,aswo個d大部份都bar at mid point

不過老師同社工唔升職頂薪其實差不多有100萬一年
畀自己人屌
多女人嘅行業係咁
日日聽條女講講嚟講去都係人事
邊份工唔洗做decision
medical decison就係要醫好個病人,涉及party就係個病人同醫護兩方,已經好直接而且香港要告醫護根本極難
Commercial decison複雜100倍有突啦
所以全世界得香港既醫護人工係咁高去外國直接減半
唔難讀
反而係做野辛苦
人地係講緊護士
唔係HA護士
就算HA護士都有筍位
可能你唔識

ASWO就仲搞笑,醫院做MSW個班工時最長,社署做個班又19
護士大部份都係44個鐘,放工就真係放工
可能你係社工
但你唔係做個個field

唔識真係唔出奇
重有猜醒你老母, 猜唔醒又要打包, 又要幫你插屎袋尿袋, 洗傷口, 抽血, 過床之類
你講嘅野入面有邊樣係highly skilled嘅野?
咪撚玩啦
係唔係要HIGH到開腦做手術先算HIGH

呢啲你眼中的簡單野是但做少一樣你都過唔到今晚
我以前同班做緊RN既女同學全部都係15 16分既mk妹
護士大部份都係HA做,反而社工係HA/SWD做比例少好多
咁比較既話,SWD都係有筍位
搵個別例子/少數例子比較冇意思
平均而言,大部份護士都係做HA,大部份都唔會係筍位
社工就大部份頭幾年做到ASWO,大部份唔洗輪班
咁比較下自然社工相對上有較好work life balance既機會高d
係呀 的士司機是但踩錯個油門都可以送你上天堂啦
好想知邊間?行內嘅都未聽過
大把dse 15分都冇既都讀到
仲係移民之算
的士狗要拉埋你上路咁都無計. 但醫護做錯野害死人係唔會影響佢生死, 所以做啱野的醫護先咁高人工.
大把野都會影響人生死啦
咁易逗你都唔做? 你唔去做即係你份人工重易逗. 介紹下好喎
私家醫院果班先好做
乜撚都射去其他部門搞掂
人工又好
係自己圍內內鬥
咩邏輯嚟人各有志 易逗就要去做?
你覺得啱咪自己去做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞