註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
漏左社工同狗
老師算受移民潮好深嘅工,之前勁多SGM吉晒畀啲後生上去,但生育率咁低之下之後仲係咪咁好景好難講

識好多公屋女做左覺得搵6萬好易仲睇人唔起
做10年先得60K, 你做埋我果份
5000-6000都大把
寧願低d人工都唔做 男人老狗走去做姑娘
唔好太多幻想啦
睇你計條數就知
全部只係帳面數,現實無咁多A位

同埋社工唔洗通頂唔等如有work life balance
最少身邊做緊呢兩個機構都無人會同意

RN唔等如要通頂,其實好多筍位係可以9-5,草幾年exp返PT都可以三四萬,In general 護士係筍好多

睇少D連登Po啦
如果你讀得EN都唔努力衝GPA,就抵你升唔返RN。前途都唔好好計劃清楚,係你入EN個刻就應該要睇定點升RN,條路自己揀,仆街唔好喊,更何況GPA 3.2亦唔係一個天咁高嘅成績。
屋企冇錢,成屋長輩等緊你養
而自己又冇咩一技之長嘅話,做RN都起碼搵到啲啲錢養家嘅
睇Av上腦
係搵得多 但唔抵搵
香港一個人做3人嘢
香港公立醫院一個護士對15-18個病人 仲6天工作
澳洲加拿大 1對5 4-5天工作天
公眾假期仲有double pay
係好在交少d税
一定係做狗

唔使學歷技能
有紀律部隊宿舍
死唔係最大問題 都係包啫係夜晚要執排版同要三更半夜鋪返床收返症嘅話慘啲
最大問題係要搓
搓不特止 如果冇機/裝唔到機 要做運動
氣鑼氣喘完 仲有嗰堆死人文件 仲要執要疊 仲有嗰堆好煩嘅CPR paperwork仲要執etrolley
但如果搓贏咗
咁就真係恭喜你喇要settle個case
如果個case要轉地方 嘩我真係恭喜你呀
要即刻整好晒嗰堆paperwork仲要執要疊要送客
最後如果仲要鋪返床收返症就真係大四喜喇
回你一句:
只要有心,唔返工都搵到好多錢有幾難
慢慢搵就得
咁你有無諗過自己讀唔到係有幾廢?根本無資格脫貧
你有咩睇法?
溝女醫生都得啦
應該開多啲master
比人讀完乞食degree轉生
有心就得啦,無心你仲想脫貧?直接派錢俾你好唔好?
有個fd CE AL讀文科,最後都駁咗上nursing做緊RN啦
依家就係講緊香港人工高
點解都唔多人

你就話得香港人工高
有手有腳都讀到啦
你輕度
聽同事講,而家啲EN幾乎全部綁死咗畢業後要做老人院
如果係咁,其實都幾好,至少唔再係同RN同工不同酬
真野唔好拎出來講
屌你以為診所護士咩
派藥前都要對藥啦 on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞