註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
係啫
但真心攞命/健康換錢
同埋其實醫生都係
屌佢老味1個月可以10個call 痴撚線

難怪個個想走
IT 直接移民又點睇
千祈唔好做EN,浪費生命,一做就做RN,行內忠告

同工唔同酬,依家讀得EN嘅讀書又唔差
東大明愛難入?
真係好癲 我諗我屎尿血都頂到 呢啲番工時間真係頂唔長
我見我朋友做精神科教班統籌嗰啲 時間regular啲又無咁辛苦 呢啲長做就正啦
話辛苦惡做個啲收撚皮啦

咁撚辛苦喎年年一車車人入去讀?

返工為左救人?
錯啦
係大部分人RN到退休
一黎勁易升APN, 後生升上NC or DOM 就更加爽
升唔到普通做APN 頂薪都夠食
APN幾錢人工
註冊護士啊柒頭
東華
要受得住日日俾人屌老母就ok
2024啦

東大明大 都有認可nursing degree
可以直接註冊 RN
澳洲依家真係難咗搵工 好彩自己份工都好穩定
真正打大佬係儲文件啊
真係唁知邊個先柒
咪撚求其加個安全主任入黎扮基層脫貧之選
再差啲果班 中學比人踢出校
都仲可以讀毅進考差警犬
所以話香港地真係福地黎
四大低調專業神科:幼教、社工、護士、屋宇裝備工程
https://lih.kg/3737714
巴打你搵搵資料先覆啦
師兄你搞乜
講到好似其他行業好易撈咁。有個行業唔辛苦?
Ching
所有嘢都有代價,你係窮小子,你必須放棄人生一啲嘢先至可以脫貧,有啲人放棄道德、放棄時間、放棄健康,做到原始資本累積就得啦

地盤日日曝曬冇後果?有好多高薪工作要同危險品致癌物一齊工作嫁。心理壓力都好攞命,會計考牌考十年,呢啲都一樣脫到貧

護士三樣嘢-on shift係致癌、傳染病風險高、心理壓力大(病人同事不停畀負面情緒)

你係真係想脫貧其實冇乜好諗,一定係要犧牲
緊係啦 仲要係讀唔成書既人既逃生門

以前中學讀唔成書既同學 講緊3322都做唔到,ielts 6都要考4,5次既人,讀東大hd 都駁到上degree
你又知幾多

幾時call houseman

Houseman 係咪開錯野 ,你唔使諗?

冇clinical decision 就假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞