註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
都係果句,你係想脫貧定打份工,要脫貧真係要付出

而EN條路係難啲
希望你唔係做護士
平時清潔呀姐幫你抽血?
做護士米好囉

個個都驚左佢

其他行業比人屌完仲要扮死狗
ACO都得喇
F5升埋CO
係易入啲,但同時人工低nurse一大截呢
nurse唔升max都60k
散仔,aco max得 3xk…驚察都係4xk
傻閪先做nurse
我都明點解咁多人負評既
真野係難聽D
講真人工高佢談不上
講輕鬆唔夠紀律部隊容易做/入
升左做APN一樣做餐死性價比太低
仲要好似一世都俾醫生騎住
出面大把工做10年up可以靠把口已經十幾萬unun腳
所以根本唔係有救人既心真心唔好做
如果你仲係度諗咩野WLB 同個人好有大志要好後生就高人工
護士真心唔岩你啦 一係你離開香港啦
香港護士制度係唔favour to nurse
醫生就可以hea下hea下做都十幾期
護士你點hea咪又係要理個班病人 佢叫你你可以唔彩佢咩
又俾人覺得你唔夠叻無醫生咁專業但明明識既野可能仲多過佢
出去出面就算你無學歷無體力都可能呃到飯食 做到director都唔出奇
我見 telegram啲人又話搵唔到工既
做雞月入150k 啦
為錢架姐,刻板印象既野又唔食得既
紀律部隊,夠man夠男人老狗做既工喇掛?大把咪又走去讀翻護士
「唔夠叻無醫生咁專業但明明識既野可能仲多過佢」因為呢樣係事實
私院 + allowance 好正常
唉唔好提
惡夢
成班on9
試下接唔接受到一舊好臭既屎係面前成日再講
剩係呢樣野都可能有大部分人接受唔到
你講呢啲肯定少數
做咁多年都無見過3個
其實讀 nursing 為$果班係真係好唔抵 + 公屋思維

只要唔係cu hku poly u 既護士, 9成都係呢班屋企無$為$, 但我覺得大家都唔錯左其實搵$有好多方法

坦白講但凡屋企啲人唔係咁窮既,都唔會建議你揀護士。 搵$既方法大把, 有志氣既無人會揀一份完全接觸唔到人脈仲要一份 100% 主動收入既工

如果為熱誠另計,如果為$真係唔建議。 好多窮人就係見佢起薪點高水左入去做。

我今日假設你係個成績一般既草根, 你揀 nursing 起薪可能係 $28000 , 但如果你唔係 nsg , 你係u果陣 join 大量唔同 start up case com 識上流人脈, 到 grad 左用你既 start up fund 自己開 business 再加你之前既人脈, 唔駛10年已經財自

但你 nsg 就係周而復始咁消耗你既精神時間換$ , 仲要長期緊張, 無興趣無熱誠做其他野好過
黑警 教畜 社畜 醫畜
儲黎做乜
你坐左幾耐
無撚哂CO位啦,做到60歲先有位升
見到有個啊伯瀨屎, 個護士男要負責清潔。。。。 你頂唔頂得住先
邊樣係事實
呢行真係良莠不齊

不過冇計啦
長期唔夠人
點可能長遠學位化
最奇怪既係, 既然你地係為$既點解唔揀一份真係去搵$既工?

好似係 Finance , business 呢啲入行?

一個30歲有 business background 想轉去做護士可能淨係要一年半既半工讀就搞掂,但一個30歲既護士係好難轉到一份decent 既 office 工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞