註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
冇near miss
有first aid 啦掛?
你自己話個盤咁安全冇case呀嘛
真心想知邊間咁厲害
姐係普通科門診 / 專科門診 / 衛生署
呢D部門出名 夠鐘就CUT症 睇哂就收工 頂多都係OT 唔會SHIFT
我學生做DH D診所 最早就4點半就完症 (收5點) 之後仲可以慢慢執埋D收尾就收工 日日如事
out patient department
診所俾客覆診
基本上都只係開9-5/6 即係返9-5/6
小數會有夜診section但一星期講緊一日
即係唔駛shift
宜家齋講窮撚做乜最易脫貧你講其他做乜鳩真係好笑
HA做咗幾年轉DH要由頭計過 福利假期又無咁多 未必個個肯轉 肯轉都唔係咁易有offer
最好18歲攪妹妹考白衫轉文職入保安局最後成為特首囉
問下現今xg第一人
get in front, not behind囉
的確算係最易上的位。

但護士真係唔係人人做到
真 識人in咗幾次dh都俾人reject或者in第二/三次先請
護士好辛苦架,打針,入豆,派藥都係護士派,抽血,輸血都係護士做

萬一輸錯血,派錯藥,病人死左,護士會被問責,所以先咁高人工
真,護士係主力黎,所以先咁高人工都咁多人頂唔順。

而家護士仲要有護士診所,開非處方藥比病人

護士壓力更大
你諗野既方式真係好特別
明明係講護士同社工比,社工有比較大既可能可以有好D既work life balance,你就無限延伸
係咁不斷話護士有筍位唔講,swd社工做到仆街唔講
依家係講緊普遍呀,有幾多護士做ha,有幾多社工做swd?
我甚至一開始都有提護士都可以做私家醫院人工高,但唔係普遍呀嘛
我亦唔係不斷吹奏社工,都有提ngo會bar at mid point,但事實係mid point都係高過護士

你不如話我聽我幾時有講過所有fg入aswo? 我早幾個post已經強調fg有好多入aswo,入唔到既頭幾年都會入到,冇講過係全部入到,突然就變少數wo

護士做HA既佔多數都唔洗多講,你話有筍位就得,我話SWD都有筍位就唔得
明明就係你自己不斷用個別例子去講
要組織自己講咩既係你wo
通渠通屎人工仲高???
8年係個別例子,正常20年+
一定係EO荀,責任細好多,升職快好多
見到依個咁特別既人
終於諗起幾個月前都係你話我英文自我感覺良好唔配係外國做社工

話自己英文考左唔知幾多次ielts 7.5定8分,都覺得自己英文廢唔可以做社工
我同其他巴絲打話自己英文普通但覺得係外國做社工ok
就立即話我地唔負責任,連基本溝通都唔得,冇資格做社工
仲話所有野都係要靠「考試」黎評估能力
我地話ielts分數同日常英文能力唔係有完全直接既關係
就係咁話我地連試都考唔好覺得自己英文ok係自我感覺良好
都係個句,社工最緊要係對社會既認識,好多國家換牌唔洗考試,或者要考試都好少會針對社會政策,咁你係唔係成世都唔洗係外國做社工?因為冇試考=考唔到你能力=唔可以覺得自己ok,如果唔係就係自我感覺良好

個post一個係做社工老師,一個就做家庭治療師,我自己依家就自己有中心接case,全部人都係咁做,你就一句「英文考試唔高分」否定哂我地所有人既能力
真係唔知你真心定假膠
裝修夠高人工啦,咪又係缺人
咁點解?
你肯答未
應該係話捱唔捱到先啱
由40k起步 唔洗10年跳到60k(你計漏2個omitted point) 仲有allowance, housing
以呢個門檻同穩定性黎講 咁都唔高?
醫生夠缺啦 醫療相關職位話加就加?好似護士咁要讀5年 咁撚短缺咪因為政府長期計錯數低估醫療人手嘅需要囉 樓價、房屋供應都係啦柒頭 護士又唔係好似老師咁 你幾科5**又三大1st hon幾時都可以補個pgde讀一年就入行 你個道理適用於老師就真 得老師市場可以自行快速調整 屌你個腦咁撚單純
你覺得易咁點解你做唔到RN?
希望有時光機可以返去幫你問下之前d政府點解會預錯哂醫療既職位
醫生都缺嫁,但醫生個人工同佢地既workload就真係唔成正比啦,你都可以問下

係到問點解,你條柒頭都係想人答你,因為厭惡性,又要執屎執尿,所以咪缺。
之後你就想駁返,就係因為咁樣,所以缺人,咪高人工囉

你咪撚咁天真嬌啦,個源頭只係以往政府柒撚咗,所以先搞到依家咁
咁即係講緊10年加2萬蚊人工咋喎 當然你話你東華明愛嗰啲出嚟緊係唔錯啦 但係講緊poly cu hku嗰啲就麻麻地 尤其身邊其他科畢業既朋友仔 10年搵到6萬最多只係叫average 未計眼見佢地已經升職轉工仲有得再上 你就唔知有無機會上APN 仲要日日輪更 我真心覺得麻麻
當然你10年上到APN就真係幾好啦
咁fg point5起步你會唔會心理好過啲? 8年跳到60k仲有housing仲想點 仲有當大部分護士都係明愛東華呢啲grad 你讀cu poly都升唔到職就要檢討下自己啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞