註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
咁社工呢
係呀, 最難一定係你份工
你唔識就唔好出嚟講啦
SS都26啦Ching
咁咪轉讀個nurse second degree囉
唔升60k都出面mid management 人工
屌門檻又唔係高撈 本身唔撚掂轉行囉
年年流失率咁高 機會從來都開放俾所有人
覺得自己本身職業effort 同return不成正比講咁撚多把撚咩
依家講緊skill wor咁我咪同你講返呢樣野的確唔洗skill 依家仲有automated嘅機 你用部automated嘅機要睇rhythm同知點電?
咁講律師性價比重高, 簽個名就得 文件用眼睇就得, 你老母視力正常都做到下話
咪吹水

FG RN邊有40k
5年RN邊有70K

RN頂薪都無70k啦
俾人發現根本只係輔助專業,已經overpaid仲恕天恕地 係到惱羞成怒?
點會成世冇意外啊
唔係下下都要上晒新聞㗎喎
First aid treatment 點都會有啦
多到寫唔晒喎
有得claim 鐘claim 錢真係收返埋
我怨?
怨乜鳩 我都唔係nurse黎
我係講緊你班人講到人地幾overpaid 咁點解當初唔去讀唔入行做呢?
咁咪即係你有野tolerate唔到 or 你眼光差唔去做 選擇去做第2d囉 咁怨乜鳩啫
我不是nurse=我不是鏡粉

得嫁喇
都幾認同呢一行係唔值咁多錢
同埋呢一行好多人自視過高 以為自己好巴閉
實際咪又係under醫生 人講乜就要做乜
升到dom既人工 max左都唔及一個普通mo

btw acls呢d野 阿豬阿狗都pass到
我做唔做,同佢本身係咪overpaid同是否脫貧職業係完全冇關係

你邏輯有問題
無問題 我都同意
只要係人都識就唔算high skilled 而Nurse唔係highly skilled 即係周街都識 即係話nurse識既野係只要係人都識做 都幾好 我支持
醫院ECHO排曬長龍 ching不如請team人做 應該幾好搵
最好笑話多嘢做成,但減人工加人又唔得,唔加人加人工,呀,又突然夠人返,真係得意
咁我真係唔係呀嘛

你班柒頭講閪咩
收分唔高當初有得讀唔讀?
或者咁撚睇唔過自己收嘅錢同nurse差咁遠唔撚讀個second degree入行?
一講就乜撚柒咩shift頂唔順 屎尿血膿痰頂唔順 同d阿伯阿婆玩爛撚臭閪頂唔順 人死你面前頂唔順 頂唔順閪女上司 八婆文化 仆街醫生
真係咁好唔會每年10%流失率 有唔少直頭轉行唔做nurse
d人讀完唔撚做啦 問下
屌入行門檻唔高 咁撚叻咪讀返個入行做囉

利申 醫護非醫非護職系 覺得班護士好多都好toxic痴撚線 強烈建議各連登仔加入護士行業整頓風氣

demand supply 失衡咁咪入去做囉
怨乜鳩啫
你撈唔撚掂點撚埋條路俾你
you can't beat them咪join them
有錢齊齊搵囉
講閪咩
EN RN 覺得自己好撚柒唔讀依d仲有MNrus 讀
咁好正常姐
有邊個會想減人工個個都想冇野做 照出糧架啦
連登入面得自己份工唔overpaid 姐
demand supply
改得個username做股神 依d basic嘅原理都唔明其實好難講落去
就算人工係政府架構保護行point
個demand supply唔balance一樣會好好似phram咁collapse 絕大部份撈唔返本業
咁係你on9姐 講緊highly skilled你就將個定義拉到咁寬 咁整條水喉係咪highly skilled?
咁咪係囉,即係其實nurse唔係話特別香港第一辛苦,講到其他返去淨係坐下囉,同埋仲有空間去用,唔係真唔夠人囉

則師就真係唔夠人,加多多啲則師都寧願唔要,接少啲job
BS都算
30k up base point
仲有紀律部隊officer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞