註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
屎尿就有姐姐執
不過血就見過IC搞成手血
如果有幸係醫院睇到咩叫急救再講
唔係紅十字會急救班嗰種
仆街, 諗諗你又真係講得啱
我啱啱都咁諗, 又真係地盤師父紮少幾條鋼根, 直接影響成支樓生死
睇過啦護士係當中有咩highly skilled嘅野?講黎聽下
同啲做緊護士嘅人駁有咩好駁 典型on9 連登仔你撚條春咩 個人想像〈 真實情況
你又講得啱,則師淨係十年內考十卷, 個MASTER仲要做兩年野先再FULL TIME 讀, 個辛苦程度真係完全唔同級數
人哋講緊個數錯咗,你就問人有咁嘅人工仲想點,牛頭唔搭馬嘴
永遠都填唔到個黑洞
幫你問咗chatgpt 參考吓

ACLS(高級心臟生命支持)是醫療專業人員在緊急情況下管理心血管疾病的標準。護士在ACLS中需要掌握的知識很多,以下列舉一些關鍵內容:

**1. 心臟生理學和病理生理學**

* 心臟的解剖結構和功能
* 心臟電生理學
* 心臟疾病的病理生理學,包括心律失常、心肌梗塞、心臟衰竭等
* 心臟藥物的藥理作用和副作用

**2. 心律失常的識別和處理**

* 掌握心電圖的解讀,識別常見的心律失常,例如心房顫動、心室顫動、心室頻脈等
* 了解不同心律失常的處理方法,包括藥物治療、電擊除顫、心臟起搏等

**3. 心肺復甦術(CPR)**

* 掌握成人、兒童和嬰兒的CPR操作流程
* 了解CPR的原理和步驟,包括胸外按壓、人工呼吸等
* 熟悉CPR的最新指南和建議

**4. 藥物治療**

* 了解ACLS中常用的藥物,例如腎上腺素、阿替洛爾、胺碘酮等
* 掌握藥物的劑量、給藥途徑、副作用和禁忌症

**5. 呼吸道管理**

* 掌握氣管插管技術
* 了解氣道管理的設備和方法,例如面罩、氣管內導管等
* 熟悉呼吸機的使用和設定

**6. 除顫和心臟起搏**

* 了解除顫的原理和操作步驟
* 掌握心臟起搏器的使用和設定
* 熟悉除顫和心臟起搏的注意事項

**7. 團隊合作**

* 了解ACLS團隊的組成和角色
* 掌握團隊溝通和協作的技巧
* 熟悉緊急情況下的應急處理流程

**8. 患者評估和監測**

* 掌握患者評估的技巧,包括生命體徵、意識狀態、呼吸狀態等
* 了解心電監護儀的使用
* 熟悉各種監測指標的意義和異常表現

**9. 緊急情況下的應急處理**

* 了解常見的緊急情況,例如心臟驟停、呼吸衰竭等
* 掌握緊急情況下的應急處理流程
* 熟悉醫院的急救系統和流程

**10. 繼續教育**

* 定期參加ACLS培訓和認證
* 關注最新的ACLS指南和研究成果
* 不斷學習和更新自己的知識和技能

除了以上列舉的知識,護士還需要具備良好的溝通能力、應變能力和團隊合作精神,才能在緊急情況下有效地進行救治。

**注意事項:**

* 以上信息僅供參考,請勿作為醫療建議。
* 任何醫療問題,請諮詢專業醫生。
* 醫療專業人員應定期參加ACLS培訓和認證,以確保其知識和技能符合最新標準。

上面每一項細項都可以好闊 好多野要識先可以做到一個搶救
有經驗嘅護士係會帶住醫生做
你定義下咩叫highly skilled先
師兄,應該掉轉咗啲嘢
Fg先最容易入政府
好多行業都辛苦,工作內容辛唔辛苦就見人見志,淨係計工時,護士一個星期番幾多個鍾都基本上固定,則師顧問個工時係長到護士唔敢想像,仲要係充實咁OT
8年就point 34
咁咪仲快過jre officer
SWD ASWO VS EO 邊份荀啲
返shift 減好多生命值
所以人工包埋
咪玩啦 護士咪就係負責搓同bag落藥同電都係醫生負責架啦
大把RN做到退休都返shift
大肚婆都要返shift

一張圖都講完啦, 本身佢地將自己同社工老師比已經唔適合, 仲話更高人工, 係咪short的?
其實做護士性價比算係好高,手板眼見功夫黎,咁就袋四皮。
仲有三寶就仲高,責任細技術低唔洗shift。又係四皮,排下隊就升最多十皮都得。
希望多啲連登嘅人才可以入行,實屬香港百姓之福呀
當剷貓屎
我都思考過, 但點諗你講的都係事實, 只係一個輔助專業人員, 有咁的人工
有錢唔執,同上年無買nvda一樣禁蠢
要執屎,幫阿伯柯尿,不了
有意外最慘都係揹飛嗰班啦
安全佬排頭排尾都唔會揹飛
坐監又唔到佢
有乜特別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞