註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
有幾多識廣東話
近年多返
30/40嗰批local隨時都唔撚識呀
同依家香港中/小普教中一撚樣
幾千萬姐 唔係好多
學校唔俾講“方言”
支那政策都唔撚識

成日批鬥其他職業嘅連登師嘅見識同水平確實係無咁高
依個仲要一早block左
做面有個post 話big4 都好慘淡
你搵d當年東莞做雞/locker仔識廣東話應該比廣東nurse識廣東話ratio更高
要講窮同脫貧根本無條件可以full time讀多5年書
早5年出黎搵錢好過
你聽過人哋啲移民故事就知,好多人一開始帶小朋友移,都係燒錢加四處奔波,依家經濟環境要移真係小心
本身一家人移民就係好多不穩定因素
當你compare嘅係其實undergraduate 4年同5年其實多一年啫
真係本身撈得好唔掂要轉行人工低d nursing school EN 2年都玩得過
有條件嘅3年MNurs 做RN
當本身人工2皮一個月 sacrifice 450k tuition + 720k salary
3年MNurs大約4年回本
5年BNurs對second degree當然唔友好啦
Big4 先係
連登仔話有手有腳都請

無人做
但個市縮
3年後人工高左俾人炒
依期炒嗰班都係比較senior嘅staff
再平請新人
大把港漂做緊 廣東話都唔撚識
搞清楚個因果先 果陣中學有班mk妹完全冇讀書dse炒到on9嘅都收左入去
就係果陣我先諗香港地有咩事真係死好過病
有邊間公司係成世冇意外
真心想知
Near miss 冇?
First aid case 冇?
一單都冇?
條友唔識喺到扮識
未聽過老細會唔畀人儲文件
小心選擇partner,個袋袋住多啲錢

咁咪穩定囉

揸得果幾十萬,朋友又冇(靠得住果啲),partner情緒唔穩定,有冇小朋友都好大獲
好彩你條傻閪冇做護士
你連上網都唔帶個腦
仲會遠咩?我真係唔清楚

全世界缺水嘅時候點解要保住流向醫療果條水,人命只係數字嚟
我其實唔明人工又好點解咁多人唔做
即係證明佢哋本身唔讀嘅人非常介意nurse嘅某d工作特質
而依部份係你口中班mk妹接受到嘅 依個可以叫做quality
常見嘅例如接受到shift 接受到屎尿 接受到精神病患道友爛賓周 而依d濕鳩quality 有班人本身無跟本就唔會做nurse
即係例如你 點解當初唔讀 迫走多個位等少一個mk妹入行呢?
有far better嘅offer當然好justify點解唔做啦 無嘅話又撈唔掂咪即係你本身做錯選擇囉
咁屌乜鳩啫
Ching做裝修都人工高,點解又唔多人做?
你做乜鳩?
10年60k唔高人工?
我想知你做緊乜
人工包埋
無錯
班人話高
但俾佢地做跟本就唔會做
然後怨d依方面無所謂嘅mk入行低質素
人地本身有個質素就係叫做"接受到返shift"which is 班人無 講閪咩

每年都有一定數量嘅人讀完nurse唔做nurse
份工講到咁overpaid依班唔知咩人黎
詳情可參考vien bb
10年60k即係到30尾40歲都係60k喎 你計埋啲輪更呀工作性質呀 我真心唔覺得值得用個高字形容 如果成世升唔到職就更加唔係高
夠唔夠窮難頂
但20尾30頭開始就50-60k,已經高過好多人,就算30尾40,同專科比都高,有幾多專科可以由30頭至中開始60k,亦有幾多專科可以到30尾就60k
出面大把人成世到頂30/40k
eg "banker" 保險師 捽數捽到仆街
sciences (non medical field)
有d朋友撈完幾年十年最後轉生公務員aco師/eo
會計屍賣血式工作係易上到50/60k 又近依幾年真係差唔多有手有腳就請
不過個市開始縮 上唔到食物鏈頂層做partner隨時中年失業
sen man又唔炒嘅 不過知你走唔到炒左嗰d workload塞哂俾你啫

60k未升 仲係撚屌前線𡃁 入場門檻相對低 鐵飯碗唔係強姦專業失德基本上都唔會俾人炒 我都唔明個個話overpaid然後唔夠人做個logic點發生
睇唔起人地skil set但自己根本唔具有亦唔會有intention 學/做講鬼咩
等偉大同胞外勞落黎俾大家見識下個水平囉 放心10年後應該好common中港融合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞