註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
護士可以hd畢業fg計埋allowance接近40k人工,,樓主仲話5年70k添,私院仲要有人comment 好正常,仲有25日AL,唔洗俾人炒,就係要接受番shift同辛苦,其實都有其他field唔洗番shift

做arch都係,仲要一定要讀master,個牌要自己去考,都係fg 40k,依家仲要俾人炒,雖然頂薪高過護士,但其實差唔遠,但則師係要做到賣肝,通宵是平常
你問下護士依家個package好,定加人手減人工好,一定揀前者
喺你fg有40k呢個數其實跑贏好多同年紀既人,直頭可以畢業就買架車,20至30歲先係人用錢用得最滿足既年紀,4,50歲俾你150k一個月你都冇咁好精力
由10k加到60k,同由40k加到60k係2個世界,完全唔同講法
認真回答…..PCA姐姐負責照顧病人RN負責派藥同paper work
屎片有pca新移民姐姐換
連登仔
月經po, 樓主又葡萄身邊邊位護士朋友
EO 都算啦
除非係做手術. 否則大部分時間護士先係負責做治療做急救. 你以為係醫生醫你呀? 醫生每朝巡房望你幾秒見你有呼吸就走架啦

睇少啲TVB啦, 睇壞腦
你係啱的,但公屋仔同窮L有依個機會接觸依d知識人脈。
香港地唔係好多職業公認明碼實價付出有回報至少做護士拎到第一桶金先
佢應該連實習都過唔到
傻仔治療係邊個決定
都大HD conversion都可以係RN人工一鳩樣
係都做紀劣部隊啦
醫生落完decision之後交比護士去execute
護士係咪可以Part time?
呢點好正
咁咪都係醫生話俾咩藥就俾咩藥囉
你係咪就嚟做。。。
邊個落手做? 你老母做呀?

不過老老豆豆, 有啲RN係勁到會教HOUSEMAN做野
護士係最短命職業頭3位
用生命換金錢
要脫貧讀三寶好過啦 依家東大個啲又有得讀
唔洗去poly廿幾30分先有得讀
識人做OT2 唔夠人做左3年已經有得上OT1
以前OT要升要讀完master 依家讀緊master已經升比你
咁代表咩?地盤佬都係落手做啦
我自己就係社工
我一入職都已經係pt16 aswo
同事咩大學畢業都有,樹仁都有
你咪睇下hku、poly依d有公開就業數據既睇下
起碼一半人做到aswo
反而你話9成fg做swa就真係睇上網資訊以為自己好熟行情啦
幾年前可能係,依幾年一定唔係
咁你用rn同swo比都唔同啦
swo講緊係pt34-39既級數,係高rn兩級wo
一個aswo唔洗升職都已經係rn升一級既人工
rn升一級都唔係易,有依個能力做社工升swo都唔係難
社署比起ngo已經算多swo位啦同埋1280個aswo : 530個swo
ha係22000個RN/APN : 470個DOM

而且講做野有延續性依點,你返份正常少少既工都係架啦
你返office都可以好多project要你跟,點可以咁比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞