註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
又唔係嘅,不過唔好信男人呢行著數啲,呃鳩你的,一早已經太多男人爭食
另外淨係女人易去私院可以讀midwife已經屌打
我走個陣比個濕鳩APN針左我成個星期 話我離職HEA做 ON99 真係搵鬼返去 有D咁既西同事 都做唔撚長
呢一行大把人冇料扮四條
病人家屬 OR 醫生都係因素 不過呢D就硬食 邊有得反抗
近大學個間囉
你講得啱啊,同做太空人、google工程師、腦外科醫生一樣容易之嘛,咪又係行下企下講下野、打下字㩒下制,望下個mon郁下手咁
仲未計有3次直跳2個point
大佬你望下2科既Jupas 收分先
個門檻根本冇得比
護士你就算讀nursing school 畢到業就一定有人請同足point
社工你唔夠分讀明愛果啲同人爭NGO 唔足point位都難
早知揀社工啦
真 好多畢業出到嚟swa都照做 做幾年先有得做返aswo
不過近年入社署又好似易咗 唔知係咪多人移民
唔洗帶腦你就真係吹大左
淨係講派藥都要對清楚d list同病人code啦
係都做差佬啦
你就惡過啲客
做護士成日要俾啲屋企人逼迫
對你既要求就天咁高
郁啲就話要投訴你
你有冇見過差佬要出黎道歉?
醫管局出黎道歉我就見得多
其實你係咪以為註冊護士
即係坐喺普通診所幫人登記嗰一種?

如果係嘅,建議你上網search吓係乜
以我所知無番咁上下救人既心真係唔好做
你以為APN針你係因為你用普通打工仔心態
其實係你根本唔適合做護士
香港有唔少既護士真係當救人係佢既使命感
咁易做又唔見你去做
認同呀
好多人唔知
其實政府學位社工 或者醫院社工 升一級職位到SWO
人工係可以高過 ward manager
移民潮後都多左後生社工升SWO位
Work life balance又好過護士
ngo社工有能力者 咪照升管理層
你做呀四喳
拎自己同太空人,腦外科比
笑死人咩
把自己看得這麼高
每年都咁多人畢業
但都係唔夠人
咁啲人去咗做邊行?
有啲行業好似永遠唔係人手不足咁
你知唔知EN上RN個開大course係要抽籤先有得讀
另外,東大 EN 3.2 GPA以上都唔一定會收親生仔讀RN
唔係就要重新讀4年制RN
你間公司成世無意外就唔會儲到
你知唔知有好多人排住隊等意外發生
十年都未有一單 有都未輪到你
你一日番工番48個鐘?
FG 50K
有啲酒吧仔老闆你講嘅都經歷過啦,賺嘅錢仲多添。
護士同社工都有跳薪點 點解老師冇
唔差就讀咗degree la
社工就真心唔值得咁高人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞