註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
大撚把人唔要shift 唔要屎尿 唔要道友
我好後期先知nurse做clinic要減人工
有d地方30k連HA起薪都無但都有人做 就知依d野對有d人黎講唔係錢compensate 到 連nurse入面都係咁更加唔好講當初成積夠入nurse但連nurse都唔讀嘅人
依d特質係值錢架
屌呢幾年公務員、社工老師都勁高流失率啦
再講 呢個只係ha流失率 做耐咗有多年經驗搵更好路數好正常啦
ching調轉黎講都得
你由頭到尾都無定義過咩叫highly skilled
我上面咪問你廚師 差佬 的士佬係咪highly skilled 只要唔係人都識就係highly skilled 你答有咩問題 呢點你自己同意
我咪答番你整水喉都highly skilled 個個都識整咩?
你連aed同defrib 個分別都未知 邊忽係未受過訓練既人都識?
讀書唔叻又無家底仲想點?
另一邊HA醫院社工起薪有$39,485
接近4萬蚊
照有Fg入到 仲要讀少護士1年
咁都係睇能力
有唔少足point 位
fg都入到
加上已經唔少非八大畢業社工入到社署/HA

又要輕鬆又要高人工又要靚位
畢業前唔付出下 砌下CV
邊有咁筍天跌個機會
其實社工一畢業入社署易唔易?我啲朋友話ngo aswo都易入 點解連登講到個個fg都一報社署即有offer咁?
勁撚易。大把有手有腳就讀到
提提諗緊做社工既人 好少人提到社工有setting既分別 你想做既對象係大大影響緊你既職位發展
如果你既志向係想做youth 真係預左由swa做起 一間centre都冇幾個位比你升到 會變hard mode
識個mk仔hea讀垃圾港專
咪又係入到aswo
我上面講緊中學畢業直接出黎做紀律部隊/救護/地盤喎
EN畢業得20K又唔包有得讀RN conversion仲蝕
5年RN UGC學費200K+5年fulltime人工30Kx5年加埋都無左2球
讀完護士畢業要做幾多年嘢先cover到條數
未計福利 護士最多(housing、醫保、allowance呢啲)老師最少
基層家庭通常冇乜資源
學歷都比較較差
脫貧來講,幾萬蚊散仔、aco已經唔錯
仲可以排到公屋
高難度啲唔係個個做到
我冇話唔認同香港護士高人工啊
做乜9
問咁高人工 又咁易入 點解缺人姐 仲要缺咁多
我咪話難度唔算好高
入讀護士嘅門檻低啊嘛
睇下東華明愛
一註冊就30k起跳,幾年就40-50k,
未到好好搵但對一般基層黎講已經脫貧啦
一係你公司閪,一係個RSO on9
差唔多分數 我做老師好撚過啦,成績差又唔洗負責任,發生d咩欺凌又唔洗負責任
登記護士門檻低人工都低d,
話就話門檻低但讀既野專好多
老師社工有咩專業成份係入面,叫個求其U grad 既去臨時做一日老師社工上堂講書/帶活動實搞得掂,做一日護士就無可能
而且護士係厭惡性行業、有咩醫療事故要孭飛,真係唔可以做錯野
老師社工就算對d學生幾衰幾仆街都無咩野要上身
少有地可以攞正牌屌客既行業

自己唔係做呢幾行但真心覺得護士係要高人工過社工老師
講緊註冊護士門檻都低
東華明愛註冊護士好易
RN低極都18-20 仲要有D院校係收唔爆人
EN早幾年未開咁多間學校個陣都收緊15UP 連degree holder都有 CLS
而加多一足足一倍既EN學位 叫做易左但未叫有手有腳就可以讀
黎緊IVE都學人開護士 睇下護士會唔會成為下一個飽和職業 行上隔離AH既路
IVE真係開咩 就爆咩 黑到爆炸
東大明愛有RN讀架都係十幾分入到
做乜仲咁多人以為東大明愛係得EN
18-20分都搵到咁嘅人工同path
仲唔係脫貧性價比極高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞