註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
認真 其實如果非專科
除咗考政府之外,仲有咩出路?
我部門大把位 7年就見官升 唔想升都迫住上
做左十幾廿年本身得罪人多稱呼人小既仆街本身冇得升 近呢幾年呀豬呀狗都照升
出EMAIL講升邊個APN 可以一野升6個
香港讀大學有幾可 易入難出
其實睇到呢啲post,睇得出好多做緊嘅留言,個個狗咬狗屌自己人,你就知入面嘅人事同工作環境係點
教畜
紀律部隊先係低學歷窮人脫貧首選
咁一定係睇時勢既 不過7-8年升都真係算係咁 呢班分分鐘食到個退休潮 可以好快升多一級
又唔係第一日返工 同呀媽係女人一樣
是非多 女人多 都唔知用把口做定用對手做
低層覺得高層管理方式智障 高層又覺得自己好撚勁
醫療界係咁架啦
做生不如做熟,我需要一份自己有安全感嘅工渡過我語言果關

不過依家算係冇乜溝通問題,又唔使做好多日(依家四天工作),就係暫時未諗到有咩其他搞作

但係儲錢好緊要,想唔撈就可以唔撈
其實呢幾年真係開多咗好多位,但易升都只限某啲cluster同dept,有啲細院仲係可以成班十幾年男人冇得升,所以真係好L唔公平
考到散仔已經脫貧啦,考到officer就人上人
你都識講細院 細院求冇野做等退休
要升要沖 去大院 D人恨不得升職留人
而且未計工作成就感
我冇睇低護士既工作,佢地係好重要
但事實上係,係醫院根本唔會有人多謝護士,唔會有人知道佢地既重要性
唔好話護士,做手術既時候d人都未必知麻醉科醫生係醫生,叫佢地麻醉師就算,而且因為基本上唔會接觸到佢地,冇人會知道佢地功勞
護士同樣,有咩好返呀好轉呀出院呀,d人只會多謝醫生,多謝allied health

社工既滿足感就直接好多
做輔導做心理治療,親眼睇住一個人一個家庭改變
人地亦會多謝你,知道你幫到佢地好多
做社區做資源,亦可以親眼睇到人地生活點樣改善左好轉左
講咁撚多,市場調節咗啦,真係咁撚好全世界唔識去爭住讀呀?如果好到DSE 28 9分都爭住讀,咁幾時輪到你呀。仲會下下都唔夠人做護士?
大院辛苦幾多呀大佬要升就梗係要搏要辛苦㗎啦
咁我想問邊個照顧病人

醫生?
知唔知點解咁嘅人工都長期缺人
就係因為就算比你讀完入到職
好多人都做唔掂 留唔到係道
利伸 岩岩離職去讀書 希望畢業搵細院做算啦
大院真係 同DOM傾 又同 COS傾 可以零改善
放假要關手機唔比人CALL返工 我又唔係醫生 都唔撚明點解要受埋D 24小時ON CALL咁 CLS 把電視劇咩
上至APN 下至掃地呀姐 都可以冇人返工 都唔知大院點解仲可以運作到而加
認同,齋講工作內容社工係屌打

不過我唔知香港點,澳洲呢邊社工同client係要講好多嘢,啲低層白鬼係好撚煩,跟個case要跟好耐同幫佢安排好多嘢,有時仲要幫佢買grocery,呢啲真係要強大心臟。

社工呢邊一樣非常缺人
大院人事關係仲要複雜好多 你泊到好碼頭有呀姐照就梗係好啦 唔好彩比人針真係抑鬱都似 加埋啲病人呀家屬呀衝住你嚟 就更加抑鬱
邊間咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞