註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
醫院有冷氣
唔需要 point 5起跳直程係低得過份添我覺得照40k起薪都好 但起碼好似社工老師咁可以上到point 33 或者好似其他學位職系咁 起碼可以升到一級 咁就叫好啦起碼退休前又有得升職 升一級做APN個人工又高
我支持架 如果全部都有housing(包括1%利息plan)有omitted points有allowance有約滿金有保險 咁樣私人工啲福利應該都會提升
唔夠RN stable,成日炒人,前景唔好,而且低人工嘅可以好低
btw同埋如果社工老師都好似護士咁畢業包搵到足point位 唔會好似社工好多要做swa 老師仲慘好多要做ta/at唔知幾耐去捱個教席返嚟 咁咪ok囉

仲有 社工老師邊到包升一級 ha護士仲易升啦
因為我唔需要
唔係手術室,係做術後術前病房,做前線醫護有好多潛在健康問題,其實佢哋自己都未必知

一嚟有好多藥物孕婦係唔掂得唔吸得,畀個硬殼保護住,而HA好少有關方面嘅指引,有時病人要碎藥,一碎就塵土飛揚,掂同吸都難免,我冇研究過護士流產或畸胎嘅數據,只係過到嚟澳洲先發現佢哋嘅pharmacist喺一啲我哋極常派嘅藥上面加pregnant cannot crush

二嚟個病房勁急,全部都係等手術,術前要prepare嘅嘢護士好多要喺一個鐘內check好,我依家喺澳洲,醫生唔擺低我就直接話冇,醫生唔做係醫生責任,唔使阿媽教仔,係冇咁stress。

三嚟個更表問題,你可以search下咩叫PAN更,地獄嚟,全世界獨有,我覺得返呢啲更以十年計唔可能唔出問題

老實講HA見有人繼續返,點會理呢啲嘢,睇下點utilize你呢個manpower好過啦
喺外國做嘢冇咩人理你grammar,聽得明就得啦

考試過到個門檻就現做現學,唔開始就一世都行唔到呢條路
你俾我揀,我寧願一畢業出黎就60k,然後唔洗加人工,淨係加通漲就得
非公務員同醫管居職系上到80至120k極易俾人炒

覺得捱得到落去嘅護士真係好犀利
所有野都係「你覺得」
講咁耐連數字都無
加拿大應該考慮下要考試,而唔係俾幾千銀就拎到張cert

HA請嘅護士係唔夠總人數一半
亦唔係全部係actue同medical做
medical 有好多ward都唔一定西(有時睇下邊個cluster同個DOM好唔好人)
加上HA做嘅RN好多時有SHS同winter surge,或者賣假同long night
人工可以高幾千,COVID個陣可以多一萬一個月
你唔識唔緊要,可以問人
唔該唔好google完個MPS當自己入左去做啦加拿大社工

我之前post講個堆你錯誤你一個都無回應到
回應唔到都唔緊,仲要死撐,咁就好核突

良性討論就歡迎,問題係,你懶係行內人咁嘅口吻就顯得你好低水平同EQ
加拿大個medical system 咁撚差,再傾落去我怕你爆血管又無私家醫院救你
就此別過算啦
捱到就係,好惡做 唔係人人頂到

不過基層憑咩唔捱
返工就係捱架啦 全港成十萬個護理員 大把港女mk妹都捱到 捱唔到即係太有錢啦
個穩定性得護士有 社工老師你都要有競爭力 就算讀完都唔包你搵到工 好蝦人做 做得唔好唔續你約 有啲基層出嚟present都驚驚青青 點做老師社工
仲有2個omitted points
係8年就頂薪>60k
東華明愛幾時開精算
護士女人多,女人最唔能夠接受係太陽,熱,同埋污穢既廁所
你果個係dh
人都都係修正返5年7萬姐
唔係話人工低喎

護士勁難頂
又返shift、又要玩屎玩尿
歡迎過黎做工程
工程唔駛返shift 勁好做
平時行地盤曬下太陽,人都健康d
係入行低過護士
但只要捱過頭幾年OT,再讀埋個master, 又比hkie班老seafood 撚下,佢地又撚得開心既話呢
再做多幾年就追得返護士份人工
你知就好啦
咁你屌政府啦
屌醫護做乜9
唔抵得咪拉埋冚家去做醫護囉
從來都覺護士overpaid 架
易入又overpaid
仲咁缺人
咁荀嘅工仲唔9衝
醫護少話都缺咗至少十幾廿年
繼續缺緊
五毛
少翻牆吧
點解又唔屌得呢?你地護士唔好日屌夜屌要返shift,要執屎執尿咪得囉
阿豬阿狗都入,之後拎咁高人工,但又嫌要執屎執尿,洗唔洗乜柒都唔洗做,每個月直接比錢你啊on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞