註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
係喇,得你呢行最辛苦喇
睇Cluster同你病房個專科,再唔係睇你老闆鐘唔鐘意你
不過呢幾年升左咁多後生而家先入自己諗
係,不過呢個時勢考差佬好撚過
計普遍正常而家幾耐有得升?8年得唔得?
要咁啱服侍到有錢佬再日日引佢捉你個頭幫佢含撚先有機會真係發達
唔係一晚死幾件都算好
係香港做左幾多年就決定過澳洲?
你上面提及嘅肯撚定社工最易

讀書廢嘅 報港專HD駁degree
畢業就有工
又多妹豬又高人工 早知我都讀
officer咁L難考
護士起薪唔錯,Max連allowance都有60k,但要做10零年。然後卡升職,升唔到就人到中年都不停返shift,呢點小心,隨時身體頂唔住。
操到大隻仔,night完行山都好多

30前放工10點食埋宵2點瞓教第二朝7點返工都仲得

冇人知你真係健唔健康,其實只係兩個字,辛苦
係 係唯一之選 你唔移民既話
有幾難 東華出黎都一樣
傻人發現案
好想知現實你係返咩工
果埋就係一晚三件,兩件要搓
我都就嚟做到十年先走
做窮人最健康
我一直覺得社工係underrated
首先架構上學位社工人工本來就係高d,pt16-33
就算返ngo bar at mid point,mid point都高過RN頂薪一個point

而且好多人忽略左一樣野係護士要讀多人一年書
社工一畢業pt16月薪$36,850,扣左mpf都有35,350,而且唔洗比多一年$42,100學費
依一年已經係$466k,扣埋稅比盡你都有$450k
護士point係低d,但做HA有好多allowance所以人工可能係高過社工
但就算係咁,我當你護士平均一個月搵多$5000好未
都要90個月先追得平依46萬,即係7.5年既時間
係,護士可以做私家醫院人工再高d,但人數其實唔多
要比既話入到社署既社工一樣唔差,而且隨時仲易入好多

講工作內容
護士係醫院做到狗咁,又要輪班又要比病人鬧而要比醫生比allied health指指點點
而且工作內容厭惡性高,責任非常大,因為可以直接害死人
而社工有唔同field,唔似護士咁大部份都要返醫院
你鍾意後生既做青少年工作,鍾意老人家既去老人院,鍾意社區發展做社區發展
彈性大,自主性強,就算係醫院依d secondary setting都唔差
人地社工係醫院著恤衫著白袍靚靚仔仔咁,你護士就要著住件制服望住人朝8晚5,有office仔有電腦仔可以坐係度做野

社工移民又容易,去英國轉牌容易
去加拿大安省直程英文試同能力試都唔洗考,直接換牌
護士好多地方都要考返試

咁點解去到澳洲都係揀返nursing ?
追po見你話做十年可以儲夠錢試其他野
lm
今時今日平均八年,但都係個句,而家後生個啲升完唔坐返十幾廿年都唔會走,可能變返以前十幾年先有得升因為再上難度高好多
一日都係你囉 你一定同佢嘈餐死
而加人地唔為D同事爭取權益啦
但係易入難出 可以話係高風險投資 尤其係對比其他專業(社工老師)炒車機會應該大好多
純脫貧咁計揀其他科retake/quit風險細好多喎
單單係網上問quit唔quit retake點算嘅人數護理系都係明顯地多好多
如果投資角度純睇人工會唔會太唔理智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞