註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
所以咪咁嘅人工
其實好快有祖國既同事黎做
(唔係鳩流個種)
睇下RN 既註冊條例已經改左
係差在政府再開聲,
政府再開聲,最快唔洗一年,大陸人就做真同事,
當大陸人濃度夠,凍薪減薪,只係一句說話既事

巴打好波

屌我都覺得好多nurse痴撚線無野搵野黎嘈 但請到人咩
人工同workload真係ok唔會咁多人走
要求嘅quality 真係低supply唔會咁低啦
demand supply真係唔balance自然會好似pharm咁人工閪冧架啦
得連登仔會吹做護士係脫貧機會
想令到全世界都覺得做護士=窮撚 做護士只係為錢
黑心到
以前讀書 唔敢講同學係有錢
但小康中產中小學讀名校 老竇老母係專業人士真係唔少
sorry大佬
一開始咪問你咩叫highly skilled
個定義你自己定 你自己話只要唔係人都識就係highly skilled 唔駛特別train
差佬 司機 廚師你都同意highly skilled
點解水喉佬唔係先?個個識整水喉?
Galvanic corrosion個個識? 喉standard唔駛識 ? 咩spec唔駛知?
你上面用揸飛機黎講 我會認為你講緊機師而唔會講緊差佬
你呢家係講緊個職業係咪highly skilled 而唔係個個specific job skill係咪highly specific and technical
我一直跟緊你logic黎同你講 係你自打嘴巴
我覺得個問題係.....機會就放左嚮度,又冇話唔比任何人去做。自己又淆底唔想去讀,即係自己都覺得有風險啦。

日日就嚮度話人overpaid,煩撚到好似怨婦咁.....我真心見一個block一個。

利申:非護士
散仔升嘅機會都大嘅 ,但升完得4x-50k…
我覺得其實係
窮撚無人脈 讀書唔特別叻都係靠“專業”上流
護士望落唔“專業” 但都要有個牌先做到都叫“專業”啦
同埋唔駛大愛乜乜柒柒 尊重自己份工 返工時間做返工作應該要做嘅野已經足夠 成行都無人 做基本野都overload講鬼咩
抽血唔係護士做
佢傻嘅 唔洗理佢

安全乜尻主任
文盲都做得
唔知以為好撚勁
好似呢幾年都有啦 大部分都係大院
派左D大陸APN級落黎 睇返D評價都係媽媽地
連D醫生都覺得媽媽地 (可能小拍開一齊做)
要現成派人落黎再同本地搶飯碗 可能都要幾長時間
係講緊個job skill wor你問defib係咪highly skilled我咪答你唔係囉一個無受過訓練嘅人都做到嘅野都可以係highly skilled? Goodest logic
呢個世界有好多人,冇local exp,又唔肯去其他state,又唔肯去regional,係要死練mel/syd/bris

之後話搵唔到工,怪得邊個?
肯去tas捱一年凍、Darwin食一年烏蠅、Perth曬一年太陽,返syd咪一樣,乜都唔肯就返香港啦
自己諗下揸飛機要學幾耐 defib要學幾耐啦
係就係

咁可能有人拖住一家大細無得一概而論既
咁可能我少數啦,我唔係大隻仔,我係P完食宵第工朝返A姐

依家梗係唔得
其實係大家已經冇咩方法脫貧,選擇有限
我有幾年時間做surgical ward,見住三個ward入面有4個sister生cancer,有個未夠50已經過身,你話唔關事我真心唔信
醫生先係。。。
nurse係照顧最前線
唔識廣東話唔會撈得掂
外勞一定放寬 港共大政策黎 nurse應該單係廣東話已經唔會俾大陸同胞infiltrate得咁快
其他唔駛見人嘅職系就唔知啦
永遠食物鏈最低層嘅med lab狗
廣東省有幾多人呀
專業崩壞
傳統四師得返醫未死
會計屍血肉工廠做狗咁撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞