[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring(109) 黃金樹幽影DLC開始

970 回覆
1 Like 1 Dislike
由佢dlc前buff盾反就知成個dlc都係叫你盾反
建議直接block咗個on9算
轆加完美擋轆唔切啱啲用即防擋左佢
盾反真係好易
有無試過先
話盾反尾王好易又 on 9
我本身無預係設計出黎盾反
點知反左一陣已經打得幾舒服
執一執 d 護符就贏

我仲記得有人問我反唔到點
一係避一係食
可以點
英雄古達靠轆係幾chur 既,同魂三其它人形boss 比的話(無名雙王子嗰啲)
我第一次聽人話古達唔 chur
其實我好驚訝
閪兔做開打機直播
其實唔算廢
話用盾有問題個班有9成係無玩過以前dark souls系列
比起用盾 我覺得用骨灰先係問題
隻骨灰幫你坦 你係隔離鳩開戰技殺
你連隻boss d招點避 有咩招都唔知就羸
完全係無左魂系打boss個精髓
不過佢隻game出得個系統預左人會用
隻game大眾化左自然係多左好多輕鬆向玩家
翻睇自己紀錄
原來尾王攻擊我 64 次 (連斬逐下數, 掉隕石計一下,分身斬照數幾多下分身,ph2 斬完個餘波唔計,天跌落黎當一下,通常一入 ph2 個大範圍技當一下)
我攻擊尾王 47 次 (輸入一次 r1 / r2 計一次)

其實唔係真係講到咁高密度
兩年前我都係咁屌boss 設計

但唔知係真係武器平衡左定心態唔同左,特登dlc 前重開新號一路打贏dlc,我而家又覺得難度好正常,啲boss 好多破綻俾我打
想尾下比尾理吸埋去 佢再爆氣果下有冇解法
跑 碌 擋都中
知佢可以碌去佢吸果下 但吸中後有冇解
其實每一隻怪都有位進攻
問題係你揾唔揾到
你揾到就係等可以打既時候打
有技術既咪碌,無技術既咪擋
貪刀咪就係係唔可以打既時候打
好簡單既野講到 1:99 都係 boss 回合
吸中佢有個 timing
你keep 住碌就會扣少少或者唔扣
會間唔中撞手神避到
不過個 timing 應該幾 mean
佢吸中左埋身即刻向後跑
之後佢打落地開始地下爆石就狂後跑就避到
向後跑,佢斬落地就跳起
之後佢打落地開始地下爆石就狂後碌就避到
Ching咁你又太過份
英雄古達就算唔盾反都冇得同尾王比
佢係chur 但容錯率高而且血少
啲招都好合理
咁尾王勁過古達都合理既
我只係話兩隻都係一盾反就變傻仔

尾王D 招認同係花既
所以重甲,兩個減傷符就算
得閑先諗無傷
D 分身斬係難避
大家打爆電視未?
所以你見dlc開波未有人教路用狩獵巨人幾多人卡孤牢
出血流一個鐘搞掂
無人講用盾有問題,只係陳述dlc用唔用盾難度差好遠,咪同講用骨灰難度差好遠一樣,講句用骨灰易玩好多就被人屌有優越感。

無人限制到其他人玩法,唔通比人講2句就改變自己玩法咩。法環我推地下墓地必用盾,見雙王即召骨灰。如果之前玩ds系列雙王有得揀召骨灰,我都選擇即召了。
我認為啲人覺得「有問題」嘅唔係舉盾 而係盾戳 尤其大盾盾戳 而大盾盾戳同骨灰一樣 唔使學習啲招點避就打得贏

以前Dark Souls舉盾多數都係揸大劍/直劍之類 而唔係揸把可以舉住盾攻擊嘅刺劍 仲附送猩紅腐敗同出血 大盾刺劍打法以前畀盡淨係喺PVP先見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞