[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring(109) 黃金樹幽影DLC開始

970 回覆
1 Like 1 Dislike

《艾爾登法環》(Elden Ring)是一款由FromSoftware開發、Bandai NAMCO Entertainment發行的動作角色扮演遊戲,暫定2022年2月25日於PlayStation 5 / PlayStation 4 / Xbox Series X|S / Xbox One / Steam平台上推出。

FromSoftware的社區經理Yasuhiro Kitao在接受外媒IGN采訪時表示,《艾爾登法環》裡諸如NPC對話,以及其他游戲文本由宮崎英高親自編寫,《冰與火之歌》作者喬治R.R.馬丁主要負責世界架構和人物角色的設計。此外,他表示《艾爾登法環》的故事仍類似於魂系列敘事方式。

2023年2月,官方發表了《艾爾登法環》首部可下載內容:「黃金樹幽影」(英語:Shadow of the Erdtree)正在開發中的訊息。2024年2月21日,官方發佈黃金樹幽影的首支預告片,並於同年的6月21日全球同步發售。

睇親d人直播都冇人用右邊個快捷欄 (類似bb 塊touch pad o既袋仔)
將d會成日用,但又非緊急o既放落去(召怪骨灰、馬哨),又唔會佔正常下掣快捷欄 阻礙戰鬥搵水飲

使用方法係menu畫面set完。平時撳三角,之後再撳十字掣↑↓←→

新入坑 Q & A 2.0
成日有人重覆問,廢時再答,下個post可以考慮放頭post

Q1: 職業有咩分別? 近戰職係咪唔可以用法術?
A1: 開角職業只係起手o既初始裝備同技能有分別,而所有技能同裝備o係之後都可以執到/買到
影響o既只有前期o既遊戲體驗、冇咩所謂職業限制

只要你符合件裝備 / 法術o既能力需求就可以用
所以即使你揀左觀星者(法師),但你升高力量同耐力一樣可以著重甲拎大劍
你揀左英雄(近戰),但你升高智力,揸法杖一樣可以出魔法

Q2: 有咩職業推薦?
A2:
一無所有

Q3: 有冇得連線玩? 點連法?
A3: 有連線,主機新舊兩代可以互連 (xbox series x/s 可同 xbox one連,PS4可同PS5連)
但冇跨平台,即係PS、XBOX、PC 冇得互連

正常大部份時間都係單人玩居多,唔好預可以同班fd由頭玩到落尾
場主召喚幫手(白靈) 要消耗道具 (喚指藥),一旦場主死亡/白靈死亡/擊殺Boss後,就要再次消耗喚指藥再召喚白靈

而且召喚期間,場主同白靈都唔可以透過Check Point (賜福) 回復HP、FP同藥水次數(聖杯瓶)
仲有場主同白靈之間o既進度唔係互通,你幫fd打完,你個fd要再幫你由頭打多次,大家進度先會一樣

仲有當你召喚白靈幫手時,同時會引黎紅靈 (敵方玩家)入侵黎殺你
所以係一把雙面刃黎

喚勾指藥可以用落葉花自己製作 亦喺可以商人度買
白靈被人召喚去幫手,成功打贏boss後嘅獎勵
你要人幫,首先你要幫咗人先

骨灰使用:
要先拎到召喚鈴 喺附近有boss嘅情況下會喺左手邊出現一個紫色墓碑icon先可以召喚 (只限單人模式 如果食左喚勾指藥想召朋友嘅時候係唔會出現紫色墓碑icon)

多人連線:
召喚
食喚勾指藥會見到嗰個區域嘅其他玩家寫低嘅金色記號就可以召喚對方
喚勾指藥可以用落葉花自己製作 亦喺可以商人度買

被召喚
用金色小雕像或者褪色者勾指寫記號

Q4: 冇玩開系列作會唔會好難玩? 有冇得set難度? 好巧技術? 為難而難?
A4: 只有一個難度 無得揀,爆機後2周目開始會更難

Q5 : PS 拎晒傳說武器, 點解唔識出獎杯?
A5: 擺哂入箱,擰番出嚟/拎上身試下

Q6: 唔小心殺咗個npc點算
A6: 唔好拎上嚟畀人恥笑

地圖探索:
你o既死絕大部份都同技術無關
大多數都係建基於你衝動、唔夠細心
死得黎好合理,同埋有破解方法,絕非刻意刁難
好多時d陷阱係可以避免,你中過伏 汲取過教訓,下次就唔會再俾佢陰到而死
最緊要係唔好氣餒,屢敗屢戰
舉個例子

Boss戰:
你當佢類似芒亨屠龍,俾佢打中2,3下就死,但唔似d龍咁厚血要打成3,4個字
通常3,4分鐘內就完結 (唔係你死就係佢亡)
你要學識睇佢出招,理解到之後就唔難贏

後手必勝,舉住盾圍住佢兜圈,睇清楚佢有咩招先
知道邊d招係細硬直 / 大硬直,等佢出完大硬直o既招先還拖斬一兩刀
死返十次八次摸熟d招就贏到

官方Twitter: https://mobile.twitter.com/eldenring
官網: https://en.bandainamcoent.eu/elden-ring/elden-ring

劇透要四重加密
劇透要四重加密
劇透要四重加密

1. 請喺打黑劍前完成所有支線

PS4全傳說武器獎盃有bug 放哂入木箱就ok

怎麼才算贏BOSS?

1.12.3更新patch notes

DLC 魅惑之力失效先解到支線
DLC Game Progress Route

DLC All Boss Location

DLC The Point of No Return is
when burning the Sealing Tree at Church of the Bud (unmissable story event). This is after the Romina main boss. After this all NPCs will disappear and their questlines will fail, except Ymir/Jolán and Igon/Priestess which are the only ones that remain doable post-story.
Do all questlines before
burning the Sealing Tree
. Keep a backup save if possible. The questline for
Hornsent Grandam(角人)
has to be initiated before defeating
Messmer boss in the Shadow Keep.
想問問下ASUS G16 i7-13650HX+4060
本身好流暢,但成日突然drop FPS到個位數字係有冇得救
[/quote]Dark soul 以前一步一驚心,一定要拎住個盾
唔明做咩有人覺得用盾打BOSS 係有問題[/quote]
魂1無盾護符+魔力盾(好似無)舉盾篤但會防
魂1 長舉盾死得仲快...
冰槍用守衛個把好啲定魚人叉
Ds1 係有大棍棒前我用個不知名中盾過
不過我覺得用大棍棒秒左 d 卒仔仲有效率
睇你點數邊把高攻 d
武器強唔係問題
但強得濟又有人話體驗差
咁叫佢用返輕武又話打唔羸
然後就係到loop話體驗唔好 無成就
一樣還一樣
我意思係冇話meta bulid要講到"輪椅"咁貶意啫 互動差真係冇得spin

唔知點叫無互動,就算舉盾打,都要知咩招要擋,咩招可以避,咁已經係互動。當你放棄思考,只係舉住個盾吉,唔理boss做緊咩,咁梗係無互動啦

我作為凡人有睇啲高手點處理2階啲攻擊,已經差好遠,以前都有人講過,女武神其實係輸比youtube

利申:尊重大家有唔同玩法,亦理解點解last boss會比人話設計差,但我真係好鐘意宮崎英高啲game
我都同 fd 講過,女武神係輸比資訊傳遞既速度
十幾年前好難先拍到攻略片教人打 Mon hunt

係連登已經見到,好明顯手殘既話邊 d 招避唔到,其實只係貪刀問題,連技術問題都稱唔上

只不過整 game 個陣,預左有班新手玩家,設計上整定一堆輪椅武器比佢地玩 easy mode,點知呢班人以為自己遇神殺屌間廠逼佢地用
唔會無互動
但尾王互動差係事實
平均斬5刀你斬一刀
十個回合拉長黎計佢斬50刀你斬5刀
唔會贏唔到,我手殘黨純碌solo都過到
咁係咪好玩呢?
而家尾王似係我碌住咁睇尾王咁睇佢表演咁囉
可能魂系死忠覺得睇尾王係到表演刀法同激光光害表演都覺得係好玩啦

正如樓主成日話芒亨難過魂系,但無咩人屌
個問題就係我打芒亨world個陣避同斬既回合數唔會咁少
如果佢咬我5啖我先都得一下就唔好玩
無哂唔同武器操作

純分享
我就係見尾王攻擊頻率咁高
改用隻狼露滴加孤牢劍
碌擋齊用 玩得好開心
自己研究邊啲位可以防反 邊啲位要碌
斬五刀先偷一刀原來係唔合理
咁我理解點解你不滿
但我真心覺得無乜問題

而且你都有反抗既方法
你用盾反其實得 L 形連續斬一 set 要等佢出好多刀
我個人覺得得一招要等就唔算唔合理
我鍾意醒起尾王似乜
咪就係古達
一反就好易打
On9 用筆畫都打到錯撚左

我終於醒起尾王其實係似古達
一反就好易
唔關魂唔魂系wor, online game 打大boss 或者者近年relink, boss 成日間唔中都會跑出去「表演」,你就要諗計死唔去先有得打佢,個時間比所謂尾王長得多

而尾王既招除左秒速2連基本上都閃到,不過就是結合唔同方式,要轆啱方向轆啱時機,有時要跑要跳,有時要擋左啲殘像再閃真身,做得啱就每招後(…ok 大聖光同地面向前幻影斬應該難啲)都有得飲水/反打吧
其實本傳都好多王都係斬五刀先比你斬一刀
但佢地好少斬完五刀好快搏去下一個回合
我睇人無傷,其實你當避水鳥咁
一出就唔好理照抄功課
合埋眼一齊做
係避到
你覺得黑龍同啲歷戰王無人屌咩堆數值仲明顯,要你一下死就一下死,另外mhwi黃金杯激昂金獅、mhsb 傀異克服天迴,米又係一直都係佢嘅回合

不過老實,capcom作為動作game大廠,mh 整體個節奏真係好好多
我無話尾王d招閃唔到wo
有時佢左手三連斬企岩位都碌到啦
你自己都識講mh 節奏好d
本傳 1:1
我淨係諗到黑劍係最接近

其他你都係要等 boss 出完成套攻先斬得

女武神我研究(死)最多
其實我唔會數佢斬幾多刀
淨係留意邊幾招出完先斬得

惡兆王
Ph1 我淨係會係佢跳斬之後先打得
Ph2 好似係紅色劍吉完都打得

我本身個玩法係等安全刀
所以 1:50 定 1:9999999 對我黎講無感覺
只要安全,我會用特大武一野轟落去
跟撿河唔用起手黎閃,咁咪最基本既交互
閃到可以即刻反打,咁不是交互嗎
佢出一刀我反一下再偷一刀
成場計我應該攻擊密度多過尾王
個手機detect 總係怪怪地,成日出到啲字錯晒..
你咁講真係最好
我希望你成世人都未鬧過所有boss fight

不過呢度係連登遊戲台,鬧game係常態
輪椅即係十幾年前芒亨阿豬阿狗都跟到
咩停火車 落龍斬 背刀流斬馬刀果堆

無傷片即係olay都係果句
點gun

剩係水鳥我無論睇幾多次唔碌唔擋純走位,最後都係面接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞