[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring(109) 黃金樹幽影DLC開始

970 回覆
1 Like 1 Dislike
你算啦,都唔想再覆你

其他game全部係:整隻boss,好難既,然後整把武器,係針對隻boss等你贏到佢,啲人跟住黎用贏左隻boss就好開心

魂系就好搞笑,整隻boss,好難既,比晒一堆工具你去解決隻boss,唔用,死都要純碌近戰,甚至啲人連blessing都唔搵,打唔贏就喊晒口話隻game好難呀個boss唔make sense呀點點點

我都真係唔知可以再講乜
如果舞完一 set 有一支水既硬直
呢個 boss 會太易
你諗下出完一招一個飲水硬直
呢隻 boss 我一定特大武器決心跳斬
尾王我記得兔田好似十幾下狩獵巨人打完
到時就變左幽影樹化身咁
三刀一隻
作者無整佢條龍啊嘛
上面咁多個屌緊你嘅有邊個係話過唔到打唔蠃
1. 類似高低差咁 LMSH都做到避開個hitbox去化解 但並唔代表人類撳唔到嘅0.08秒具有合理性 唔會因為有其他特殊處理方法 0.08就冇問題
2. 咁既然分別唔大 改善下畫面遮住咗呢樣嘢又有咩唔好呢?
3. 事實上SOTE唔少combo都有變招 而且hitbox要合理睇得出點避並唔過份 要固定節奏都首先要睇得明點避 而水鳥亂舞絕大部份人睇攻略前都唔知點先碌到
4. 並唔會 不嬲都係combo結束有短暫時間補血/攻擊 1支水嘅時間其實唔長 而過於強勢嘅流派例如出血亦都應該nerf 所以唔係應該考慮納入嘅事
5. combo短啲並唔會變到大家一樣 例如梅瑟莫個招牌戰技combo夠晒創新 其實都係5次翻滾就得
6. 我其實暫時好似冇發生過抓技以外一刀秒(我因為想全boss無傷+唔係成日玩 DLC未爆機)只係拋磚一種唔可以一刀死嘅傷害準則
7. 唔同意 完全唔覺得ER有呢個感覺
8. 我都解鎖打狂龍 但唔代表佢鎖定視覺唔係整得差 咁FS都唔係第一日整game 點解唔可以進步下呢?
9. 唔係有唔同手段就得 個問題唔在於打唔打得贏 而係打贏咗覺得好唔好玩 有冇成就感 我係咪憑實力打贏之類嘅問題
所以根本唔係屌緊同一樣野
有人屌緊某 d 招睇唔到
有人屌緊佢唔識避某 d 招

有人屌緊隻野好難要用大盾先過到
有人屌緊用岩方法其實隻野好易過

上連登密認真啦
咁我上面條片講既野你認唔認同?
你係要玩難度高,但又怪個design唔合理,但明明正常人就好多方法打得贏,咁到底係邊個唔合理?
邊撚個過唔到打唔贏,我唔用都過到又點?人地打無傷會廢撚得過你?你又走返去講太難成個on9仔咁
或者咁講啦 既然都要整啲強勢流派畀某啲打唔贏嘅人用輪椅 咁其實設計難度嗰陣主要考慮嘅冇理由係啲用輪椅嘅人
唔會,佢而家都夠你飲水,而且佢條acs 長/回得快,連續3次空檔我儲力扑落去佢都未跪
呢個想法聽落幾好
你地誤前果啲唔make sense既位,去到最後咪又係難度高同低既分別,一個combo要避10下先打到1下,同一個combo避3下就打1下,係咪難度既分別?飲水位少同飲水位多,係咪難度既分別?
咁你咪韌性整高啲
1. 你咪當考試分勁人既題目,有神人做到凡人做唔到,接受自己係凡人咪得

2. 分別係唔大,就係分手殘同凡人既分別,不過可以 present 得好 d,睇到眼攰係我唔係好想玩無傷既原因

3. 無乜 comment

4. 一支水時間係我眼中係好長,尤其用開特大武器,咁長既硬直,唔會有人用輕武器

8. 狂龍同黑龍打頭視角我其實無問題,反而古龍個種就真係屌出黎

9. 尾王,其實比我想像中易,未睇哂 d 招就贏,所以我先覺得唔好玩。我無諗過盾反係剋制尾王既手段。理論上盾反係應該高風險高回報手段,但竟然用盾反就變傻仔。呢個係我覺得設計得最差既地方
上面咪講咗大把玩家無傷盾反無盾反…. 都屌緊尾王唔好玩囉 駛唔駛搵哂每種過法嘅人出嚟俾你過目
你就仲係不停loop打得蠃等於好玩等於合理/打唔蠃等於唔好玩唔合理 9唔搭8
你來來去去咪就係講打唔贏先嘈有輪椅唔用,太難唔好玩er,明明個個都爆哂機好多仲唔使輪椅,你一係閱讀理解拎u一係就活喺平衡時空,有人打完無傷都出嚟屌你都可以走返去講太難太難
DLC 仲有最後兩隻boss (蠍同PC), 目前最鍾意嘅都係Messmer, 有種之前同 Radagon玩嘅感覺
今次DLC 有啲大boss畀我嘅感覺係 dps唔係太重要反而要嘅係只要有一下特別高攻就可以尤其係舞獅
所以今次有兩個新item唔錯

無論你係 roll attack定 guard counter 都係一個唔錯嘅選擇

咁當然唔係話本篇冇嘢啱用, 居合+打刀仍然超好用
戰技高傷 成本低 動作快 破防易, 武器本身dps唔差, 仲要自帶出血

講返 boss戰設計, 今次係自己嘅期待範圍之內所以冇咩話好失望, 我今次仲要特登唔揾任何關於boss嘅片
唯一唔滿意嘅係 lock on嗰個位有啲奇怪, 手指老母同 Bayle咁撚大隻你淨係畀一個 lock on位我, 手指老母仲要係條頸嗰個位 明明打其他飛龍都可以 lock on其他位, 睇唔到做緊啲乜嘢搞到感覺有啲差

另外想抱怨下嘅就係本身期待教宗2.0 會玩分身, 雖然兩個月動畫係唔錯但係要避開好簡單

笠返頭盔先以上係本人玩純物理 Dex流嘅感覺, 我仲要鍾意將自己血量壓到只可以食三下, 通街都係 meta 想點玩就點玩

不過

Messmer 戰真係幾好玩
以前不嬲都飲到最少一支 更耐嘅空窗期都有 你真係覺得咁會太易都仲可以加長條血加高韌性之類去平衡番 又或者其實係跳斬之類太強應該削下
講經咩呢個邏輯嘅話魂系咁耐以嚟得一隻王係難,女武神都比你重攻飲水啦
女武神點下下收招可以重攻
輕武器都唔得啦
女武神大把技可以飲水可以儲力,radahn連輕攻位都冇咩要大combo先可以儲力一次,再唔好講打無傷熟哂招嘅人都出聲屌,你連招都未熟就剩係抱住過到關就合理你究竟討論緊咩呢?
R撚哂頭
六希夫同dis2過完都話唔合理/過份
上面台仔巴哈無傷過都屌整得差
呢啲人意見唔計?
好唔好玩唔會淨係睇一隻boss,要舒服既,messmer碌避近戰係好舒服,而radahn呢隻係魂系最後一隻終極boss,魂系唔會再出續集,亦唔會再有DLC,咁本身以難度為賣點既魂系,難最最一隻boss都唔可以整難啲?combo 5刀變10刀係咪難度上既提升,由每個combo可以飲水,變只有特定combo可以飲水,係咪難度上既提升?你確定你地埋怨緊既野唔係隻boss既難度?
好似黑龍招幻彩詠香江同ac6 瓜仔既3叉光劍咁,打完成套佢都會明顯過熱,俾你反咬或者抖抖

女武神招水鳥我至今都覺得唔對路,咁強勢既標誌性大招,冇理由空檔仲少過佢普通出刀掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞