[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring(109) 黃金樹幽影DLC開始

970 回覆
1 Like 1 Dislike
而2萬三係少過radagon加elden beast (共3萬5血)
甚至就算唔講blessing,本身最hit既出血已經係扣總血量%,而隻boss係weak to bleed
隻boss已經有好多取捨黎彌補佢攻擊頻率高呢一點
有無PVP build推介下
冇人講我講 拋磚引玉

1. 避免起手極快嘅攻擊 一般人反應中位數(計埋顯示同輸入延遲後)係0.2x秒左右 而尾王三連交叉斬要翻滾避得0.08秒嘅輸入時間 絕大部份職業電競選手都做唔到 LMSH都係靠避開個hitbox 冇理由設計呢啲非人類撳得切嘅嘢 而且反應受到每個人嘅生理條件影響(例如年齡) 唔係練習可以克服

2. 雖然有光污染先型 但光污染必須唔會嚴重遮蓋視線 我諗起碼覆蓋率唔可以超過70%嘅螢幕面積啦 咁多少都叫睇到啲 而且唔可以長時間維持高覆蓋率 即係70%覆蓋率呢啲招都係偶爾先放一下

3. hitbox要符合視覺上嘅直覺 即係大家睇落都清楚睇得出點避 而且hitbox唔會太大/太耐 預設以中負重唔用無敵幀戰技同增加無敵幀嘅道具設計 要令人唔會覺得明明已經碌/跳得好好唔係鳩撳點解都仲係打中 例如水鳥亂舞就係唔符合視覺上嘅直覺嘅例子

4. 讀掣要有空窗期 每套combo打完必定要有飲到1支水嘅空窗期 呢段空窗期內即使讀到有飲水/攻擊之類嘅行為 都唔可以即刻攻擊玩家

5. 唔好有太多超長combo 例如最少需要6次翻滾或以上嘅combo只可以有1套 而最少需要4~5次翻滾嘅最多3套 其實呢個數字算係鳩噏嘅 但梅瑟莫好似正正符合呢個數字 如果我冇數錯嘅話

6. 抓技以外嘅攻擊 唔應該喺低周目(1~3周目)一下秒殺冇debuff嘅玩家 以全裸+血量達到軟上限為標準 最少都要打到佢仲有1HP

7. 多頭目設計必須有快有慢 令玩家有辦法分開唔同頭目逐個擊破 例如王城雙基就係最好例子

8. 大型敵人鎖定視覺喺狹窄嘅場景要拉高 同埋如果有大型敵人 場地要整大啲 例如狂龍嘅場地大小做得非常好 而黃金河馬嘅場地實在太細

9. 貫徹宮崎英高所講嘅為咗帶畀玩家克服困難嘅成就感呢樣嘢 所以設計嗰陣要諗咁係咪每個人練習都克服到 同埋打完有冇成就感
mh啲動作派生動作好太多
例如我充能盾可以舉盾擋一下再即刻轉斧一野爆哂啲屬性瓶
elden ring 比較係我係咁碌 等boss有大硬直再篤佢一下 然後我再碌
mh就有啲招接招嘅感覺
龍呢
招你都未熟就日日出嚟護主
無睇攻略自己練
抄功課有咩好玩
尾王唔駛識避哂 d 招就贏到
好出奇咩
呢啲咪高質留言

1. 交叉斬其實可以靠地形高低去避,同埋有人發現避免企係隻王正前方佢係大機率唔會出交叉斬
2. 上面啲comment我講左,尾王combo好固定,冇話中間會有變化果啲,所以都係跟timing去避就完,有冇光同頭髮個分別真係唔大
3. 同上,除非combo中間會有唔同變化,去到最後都係好似玩音game咁跟住個固定節奏去避
4. 咁就變左隻boss會多左空檔比你去攻擊,變相係弱化左隻boss,呢個位兩者可以以boss既強度(例如佢係屬於前中定後期boss)去取捨
5. 會變左每隻boss一式一樣
6. 邊招?
7. 目前ER雙boss都已經係呢個感覺
8. 有啲boss其實你唔一定要鎖定鏡頭,識得解鎖就易好多
9. game有比唔同tools比唔同程度既玩家去解決唔同boss,例如spirit ashes,唔同既戰灰(好似BHS/RofM果啲,仲有好多都好有用其實),有npc summon,玩家summon
4點解我要咁講因為以而家出血流既強度,隻boss如果企係到超過1.5秒冇攻擊,佢真係可以有機會冇左半條血
4 唔係好認同
每中一次就有一個飲水位
咁就好易玩

6 我覺得需要
抓技必殺係用黎對付舉盾型玩家
因為玩家已經有絕對優勢
無理由無天敵
喂你睇熟書先出聲啦,人地mohg弱出血係290/332/430/720, 尾王出血抗性有成773/1023/1480,仲未計你偷刀機會少咁多,可出血同弱出血好大分別㗎,雙月出血都408起跳啦,尾王弱你老味出血咩,就算企定定比你打尾王出兩次血mohg出咗血4次啦
去決戰狂龍
4 我係話每套combo打完 唔係打中就要畀你飲水 意思係無論套combo有3刀都6刀 打完都一定要飲到1支 同埋法環嘅血水數量已經係比較少 BB冇符文都20支 BS3 15支 法環得14支你飲得幾多次吖

6 冇錯 所以我第一句係講抓技以外嘅攻擊 抓技秒殺係應該嘅
4)係講緊打完完整一套攻擊之後既空窗,玩家既然化解到依套攻擊,咁俾你回血/進攻係應得既

你所講既應該係假既combo,佢斬完依刀好似已經完結,但實際其實未完(同真正完結有唔同,可以俾玩家注意到),咁就另當別論了
到底有人講到所謂「合理設計」應該係點未
冇人講我講 拋磚引玉

1. 避免起手極快嘅攻擊 一般人反應中位數(計埋顯示同輸入延遲後)係0.2x秒左右 而尾王三連交叉斬要翻滾避得0.08秒嘅輸入時間 絕大部份職業電競選手都做唔到 LMSH都係靠避開個hitbox 冇理由設計呢啲非人類撳得切嘅嘢 而且反應受到每個人嘅生理條件影響(例如年齡) 唔係練習可以克服

2. 雖然有光污染先型 但光污染必須唔會嚴重遮蓋視線 我諗起碼覆蓋率唔可以超過70%嘅螢幕面積啦 咁多少都叫睇到啲 而且唔可以長時間維持高覆蓋率 即係70%覆蓋率呢啲招都係偶爾先放一下

3. hitbox要符合視覺上嘅直覺 即係大家睇落都清楚睇得出點避 而且hitbox唔會太大/太耐 預設以中負重唔用無敵幀戰技同增加無敵幀嘅道具設計 要令人唔會覺得明明已經碌/跳得好好唔係鳩撳點解都仲係打中 例如水鳥亂舞就係唔符合視覺上嘅直覺嘅例子

4. 讀掣要有空窗期 每套combo打完必定要有飲到1支水嘅空窗期 呢段空窗期內即使讀到有飲水/攻擊之類嘅行為 都唔可以即刻攻擊玩家

5. 唔好有太多超長combo 例如最少需要6次翻滾或以上嘅combo只可以有1套 而最少需要4~5次翻滾嘅最多3套 其實呢個數字算係鳩噏嘅 但梅瑟莫好似正正符合呢個數字 如果我冇數錯嘅話

6. 抓技以外嘅攻擊 唔應該喺低周目(1~3周目)一下秒殺冇debuff嘅玩家 以全裸+血量達到軟上限為標準 最少都要打到佢仲有1HP

7. 多頭目設計必須有快有慢 令玩家有辦法分開唔同頭目逐個擊破 例如王城雙基就係最好例子

8. 大型敵人鎖定視覺喺狹窄嘅場景要拉高 同埋如果有大型敵人 場地要整大啲 例如狂龍嘅場地大小做得非常好 而黃金河馬嘅場地實在太細

9. 貫徹宮崎英高所講嘅為咗帶畀玩家克服困難嘅成就感呢樣嘢 所以設計嗰陣要諗咁係咪每個人練習都克服到 同埋打完有冇成就感
4 唔係好認同
每中一次就有一個飲水位
咁就好易玩

6 我覺得需要
抓技必殺係用黎對付舉盾型玩家
因為玩家已經有絕對優勢
無理由無天敵
4 我係話每套combo打完 唔係打中就要畀你飲水 意思係無論套combo有3刀都6刀 打完都一定要飲到1支 同埋法環嘅血水數量已經係比較少 BB冇符文都20支 DS3 15支 法環得14支你飲得幾多次吖

6 冇錯 所以我第一句係講抓技以外嘅攻擊 抓技秒殺係應該嘅
咁講真 呢個問題係應該nerf出血 我唔會淨係話得boss嘅設計唔合理 玩家都有唔合理嘅情況 太屈機嘅係要nerf
唔知講咩好 一入場第二下就出血
二階都係第三下就出血
https://youtu.be/_w2QoBK6wGA?si=on0sKsNMAE0VxUUJ
出血一直唔nerf其實又係佢想你有得揀難玩定易玩,因為佢要nerf既話可以一早nerf左
關於combo 長度同空窗期我覺得最好成比例,愈有威脅性(火力愈高/閃避難度高/攻擊時間長)咁就應該俾返相對大既時間俾人還拖,例如普通攻擊可以俾你打一嘢滾A,而大招就可以俾你打一set 戰技或者重擊
睇埋呢個啦,夠簡單未,第二下出血,第三下暈,所以點解我見到啲人話佢設計有問題會咁triggered,真正設計有問題係正常人連過都過唔到,但事實係正常人真係好撚柒多方法去過佢,你要揀個難道高既玩法,你要玩no hit run既,唔該你覺得難唔好怪落個design到,因為你係緊一個challenge run既角度去打,本身就係已經更高難度黎
https://youtu.be/4_iruj-EmVw?si=NsZFwRCu_6SwHdGy
飲到1支即係偷到2刀/儲力攻擊
到時啲削韌大型武禁住拉塔恩嚟打
紅雷夠放一次秒佢啦你唔話雷傷係佢弱點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞