[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring(109) 黃金樹幽影DLC開始

970 回覆
1 Like 1 Dislike
我個人睇法啦 我係認為設計要喺排除無敵幀戰技同增加無敵幀嘅道具嘅情況下 可以無傷避到每一招係基本

首先點解排除呢啲戰技同道具 係因為未必每個人都喺冇攻略嘅情況下執到 就算執到都未必用到(例如鮮血旋流呢啲綁定武器嘅戰技)所以唔應該喺設計招式嗰陣將呢啲嘢納入考慮範圍

至於點解要每一招都有辦法避到 咁係因為如果接受有避唔到嘅攻擊 以後嘅設計可能就唔止有一招避唔到 可以想像到當發展到每一招都避唔到嘅時候 就必然係一個有極大問題嘅設計 所以我認為設計嗰陣嘅其中一項底線應該包括 每一招都要可以避到
上面咪講咗大把玩家無傷盾反無盾反…. 都屌緊尾王唔好玩囉 駛唔駛搵哂每種過法嘅人出嚟俾你過目
你就仲係不停loop打得蠃等於好玩等於合理/打唔蠃等於唔好玩唔合理 9唔搭8
R撚哂頭
六希夫同dis2過完都話唔合理/過份
上面台仔巴哈無傷過都屌整得差
呢啲人意見唔計?
所以去到最後全部所謂「設計差」既理由都係base on要無傷過佢?隻game洗唔洗改名叫無傷法環?
我個人睇法啦 我係認為設計要喺排除無敵幀戰技同增加無敵幀嘅道具嘅情況下 可以無傷避到每一招係基本

首先點解排除呢啲戰技同道具 係因為未必每個人都喺冇攻略嘅情況下執到 就算執到都未必用到(例如鮮血旋流呢啲綁定武器嘅戰技)所以唔應該喺設計招式嗰陣將呢啲嘢納入迴避方法嘅考慮範圍

至於點解要每一招都有辦法避到 咁係因為如果接受有避唔到嘅攻擊 以後嘅設計可能就唔止有一招避唔到 可以想像到當發展到每一招都避唔到嘅時候 就必然係一個有極大問題嘅設計 所以我認為設計嗰陣嘅其中一項底線應該包括 每一招都要可以避到
咁對我黎講傷害高定低係難度等級分別,而招易唔易避都係難度等級既分別,作為ds系最後一隻boss佢有呢種程度既難度,我覺得係可以接受,致敬番成個系列本身以難度見稱既賣點。而我一直提出既重點亦都在於,boss design應該係講求你能唔能夠解決呢隻boss,個過程你鐘唔鐘意,攰唔攰,真係好主觀,boss design唔應該去遷就呢種主觀情緒,或者遷就一啲challenge run,隻boss放得係呢個DLC作為魂系可能係最後一隻既boss,佢既客觀出發點就係要難。佢地唔會話單單淨係睇隻boss好唔好玩,佢地係以成個DLC呢個progress,係最後呢一點,一定係要比啲最難既野你玩,咁先make sense,你玩得魂系都唔會想去到final boss原來都冇乜話太難就過左
大家都係講緊唔好玩唔合理 同難度無直接關係 好難明咩
我再補充下點解每一招都避唔到係必然有極大問題

因為遊戲存在例如翻滾呢啲迴避手段 當每一招都避唔到嗰陣 翻滾呢個掣已經形同虛設 可以話呢樣功能唔再有存在意義 咁每一招都避唔到就必然有極大問題
只能講魂系要大眾化,好多野妥協左失去特色...

ds1 既boss 戰...混沌大樹,羊頭人,要兩邊爬塔落下攻擊,哈維爾入侵,點解當年冇人屌設計唔合理
閃避不能既招可以設計成機制類,滿足劇情要求可以化解,或者傷害極低單純干擾性質既攻擊
點會冇人屌,混沌同羊頭大撚把人屌
幾時冇人屌
暫時唯一一招真係碌唔過既真係得指頭老母360激光,而我自己覺得有啲位整啲gimmick 野,好似打大蛇比把專武你先打得入咁,多啲位係要你用地形/特別道具去玩既,又好似maliketh咁比個道具你反佢某啲招,咁其實我會覺得又會幾有趣咁
過左咪屌......屌原來要咁過
咁講啦 唔係得女武神同米騎拉先稱得上難 我覺得要難都唔係只有整到唔合理嘅地步呢個辦法

例如血量更長/抗性夠高/韌性回復更快/免疫某啲異常狀態都係提升難度嘅手段 可以開發更多唔同combo又或者變招 亦可以有phase 3 甚至某啲情況下識回血都可能係唔錯嘅做法 例如舞獅食人後你補血佢都補血 又或者雙王子細佬祈禱會復活大佬咁
所以我覺得係可以睇成,呢隻王難既位就係佢combo高,攻擊高,因為佢血量、抗性、poise都唔高,個取捨就係呢到
多謝補充 呢啲特殊例子我覺得可以接受到 例如蒙格嗰下咁
咁我會話呢個取捨係揀錯方向 亦因為佢呢個取捨揀錯咗 今次先咁多人屌
比起動作向需要考一下反應既打法。我其實都會懷念嗰種慢節奏策略為先既打法
尾王三連0.08秒都唔係碌得過 不過可以避開個hitbox叫勉強算係避得到 不過0.08秒都仍然係問題 只係另一個問題咁解

所以我係覺得指頭老母好撚有問題 甚至要計整得差嘅話指頭老團係不下於尾王

特殊機制又整得好嘅話我係歡迎嘅 除咗米凱拉大盧恩 以前蒙葛特/蒙格囚具都係 夠晒創新又有趣
突然醒起 仲有BB神父個音樂盒
影響boss 戰既特殊野老作品都幾多,特別係魂二
不過ds2係黑歷史
開頭話咩唔全解支線會變夜晚超hard mode係堅定流
睇片個個都差唔多咁
人地玩既Elden ring特別好玩既
其實整特殊機制唔一定要特殊道具嘅 DS3古龍之頂條龍都係機制boss 仲有以前可以斷尾呢啲都係 今次個火盆巨人其實如果唔係咁撚多隻嘅話 呢個彈藥架殉爆嘅設計都係好有趣
白龍 斷尾拎劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞