【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(2)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
幫晴晴清理完又整理好衣物,我哋就十指緊扣咁離開公園。

送晴晴返到學校門口...

「咁好啦~」晴晴天真無邪咁望實我,「我入去喇~」

『嗯嗯~返去小心喇~』我摸摸晴晴個頭,『放學自己返屋企都要小心喇~』

「放心啦~有咩要小心喎~」晴晴古古惑惑咁笑笑口~點點頭~

『係喇係喇~』

「你打完針都小心啲返嚟吖~」

『放心啦~有咩要小心喎~』

「跟人口水尾~」

『食得多吖嘛~』

「係喇係喇~走喇~」

『嗯~』
目送住晴晴行入校門口...

係喇...有咩要小心呢?

而家XG咁安全~治安咁好~太平盛世~由興入旺~根本就唔會有啲咩意外啦~

我都揸車返公司~

“吱!吱~”

以自動駕駛,又好順暢咁返到嚟公司。

食咗差唔多兩個鐘嘅Lunch,返到嚟沖杯咖啡,坐一陣,再開始做嘢。

都係輕輕鬆鬆咁啦~唔使太急又唔使太趕~
然後不知不覺又到咗差唔多Book打針嘅時間。

今日就...做住咁多先啦~都係喺進度之內嘅~

咁就執好嘢放工~

喺街上行,由公司行去接種中心。

“溫馨提示~意大利疫情持續嚴重...”

慢慢行唔急~

“德國受同盟國影響,感染人數再創新高...”

仲可以睇吓店舖櫥窗~
“美國單日感染後死亡人數已破百萬大關...”

想睇吓啲...女仔嘢~

“為保障自己及家人,如非必要請勿外遊...”

買啲咩送俾晴晴好呢?

“維護國家安全...”

公仔?晴晴鍾意兔仔㗎喎~

“見異即...”

但佢搬咗嚟之後,又好似對啲公仔冇乜興趣咁嘅?
“由興入旺...”

或者係因為...而家同我拍緊拖啦~

拍緊拖嘅女仔係唔使要公仔陪~有男朋友喺身邊就唔會寂寞啦~

咁我都係去打針先~

行到入嚟接種中心,坐低拎部電話出嚟睇一睇...

『仲有三個...』都好快姐~

因為所有嘅政府服務都有預約㗎嘛~

而且喺我一踏入接種中心,智能身份識別系統就會自動幫我做登記~

同時會處理晒所有安排手續~

係唔係好方便呢~
係吖~科技發達吖嘛~好多嘢都係全自動化㗎喇~

唔好話出入政府部門啦~就算喺商場又好,甚至喺街都好,都有智能身份識別系統追蹤功能㗎~

有啲咩會用得著?

好似話...跌咗嘢囉~

咁人總會大頭蝦㗎嘛~好似話唔小心漏咗銀包電話咁,只要你一報失,警方就會運用智能身份識別系統追蹤返你去過邊~睇返啲天眼幫你搵返失物~

係唔係好方便呢~

所以而家個人財物損失嘅數字係零吖~

喺XG生活,係唔係好美好呢~
喺XG生活,係唔係好美好呢~

“嘟叮”電話一震,螢幕就顯示房號。

只係說好XG故事一陣就到我~真係快喇~

咁我都行去搵醫生先~

“咯 咯”敲個門,行入房。

『醫生你好。』望住個戴上AR眼鏡嘅男醫生行過去。

「嗯...」男醫生望實我,「陳綽廷?」

『嗯嗯~』我坐低點點頭。

男醫生仲係望實我:「嚟...打針?」

『嗯嗯...』唔係嚟打針唔通嚟打飛機咩?

不過呢啲都係循例問一句姐~
男醫生打量住我,皺皺眉:「你記唔記得上次打針大約係幾時?」

『一...個月...囉...』正常係一個月一次㗎嘛...做咩無啦啦問啲阿媽都知嘅多餘問題?

男醫生仲係打量住我...

事實上我都唔知男醫生係唔係望實我嘅...

因為我係睇唔到佢眼中嘅AR眼鏡係顯示緊啲乜...

淨係睇到男醫生對眼望實我...皺皺眉咁...打量住我...

點吖?係唔係睇緊啲資料吖?有乜好睇吓?仲要睇幾耐㗎?
男醫生久久先再開口:「有冇出現幻覺?」

『冇...』我擰擰頭,『不過食藥嗰陣會有啲暈...正常㗎呵?』

「持續幾耐?」男醫生皺晒眉咁...

『唔清楚...感覺都幾耐...』

「咁啲藥食晒未?」

『啱啱食晒...』

男醫生又皺晒眉咁打量住我...

點吖?咩事吖?今次打針好似咁怪咁嘅?
「暈都好正常嘅...」男醫生擰擰頭,「不過如果出現幻覺就記得要食藥!」

『哦哦...』我都話咗冇出現幻覺咯...

男醫生行去針箱:「同之前一樣,都係搭配避孕配方係咪?」

『嗯嗯...』

男醫生拎起支針搞搞,就幫我喺手臂上打一針...

我感覺到有陣陣寒意由手臂傳落全身...傳到上腦...暈一暈!

又係呢種...好似靈魂快要出竅嘅感覺...

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

飄飄然...飄飄然...

『醫...醫生...又暈喇...』成個人都浮浮地咁...

「嗯...正常嘅...」醫生點點頭,幫我貼返塊膠布,「都唔係維持咗好耐姐。」
啫係佢無女架?
冇幻覺 冇幻覺
肯定係精神能量實驗
真係似喎
睇返發覺好似冇咩晴晴同其他人互動咁
呢個女仔髮長過肩...平陰...好白...好靚女又勁可愛...但就咁睇個樣都好細個咁...仲帶有點點稚氣...

擺明牙月嚟的
咁會唔會無限Loop
有同佢啲姊妹
都可以係羅羅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞