[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
收貨係咪唔一定本人簽收
唔洗本人
有冇試back to school前一星期買
Apple肯補個優惠?
個friend 問都唔問
早咗幾日直衝教育價
仲響度問做咩
盡早同Apple CS 講數啦
M3 air 15 vs m1 pro 16 係咪有新買新好d? 娛樂用
Thx坦巴
叫左佢即刻email蘋狗喇

而家個時間好尷尬
好驚一買就出M4
係咪我簡漏左野,支筆同部ipad分開送,無得group一齊送貨,仲要6點前,咁我要分開2日早走返去收貨(做野要周圍去,無得公司收)
不專業人士表示會想要16吋miniled多過15 普通lcd
但如果計電應該m3贏?

apple嘢不嬲分開送
去門市買嘅時候,就咁show學生証就ok?
我會睇重量, 再睇你部m3 係咪16gb ram
如果係, 重量同價差 值唔值 pro 機既硬件. 如 mini led 同 speaker
我自己最後係揀左 16 pro
Mbp 14inch vs mba 13inch m3點揀好
我見佢嘅性能係一樣 但係貴咗成$4000 點解會差咁遠?
大師你見下實物再講
mac冇死錯人,買錯一定死人
咁誇張搵日去睇睇先 嗰好心急買
預左都係買16+512GB
全部os PB已出
Geekbench X Elite總分快過ipad M4
等AAPL堆core

Geekbench
X elite (12 cores) 15600
M4 (9 cores) 13400
X plus (10 cores) 13350

爬番之前既文想請教下其實個圖點睇?同埋下面個講法可唔可以解釋下
好有興趣,但唔太明,係咪代表左pro chip上面有多一組display engine所以就可以同時support到多幾個mon?
但點解以前intel機個定位咁唔同,普通一部pro都出到幾隻mon
最左面DCP係display engine,而M1 M2 M3都係得兩粒
最右面係可以出畫面嘅physical port,eDP係MacBook 內置mon或mini HDMI,type-C就係type-C DP alt-mode
一路討論緊就係Apple呢三代Mac機點樣分配回路去由display engine去physical display
實線係三代都必然存在嘅default物理path
虛線係三代唔同model有搞或無搞嘅alt-path,有的話就可以做到switching

Pro / Max / Ultra SoC唔止display engine數目,佢嘅alt path logic都係唔同,不過因為數量多咗所以可以做到combo會鬆好多
Intel chip雖然定位都係一樣甚至更低,但Intel佢同一粒chip要賣埋俾PC嗰面佢唔係特製俾Apple用
嗰面會用呢個TDP嘅CPU而且依賴iGPU嘅office thin client (miniPC,Dell OptiPlex呢類),同埋productivity laptop (Inspiron類)都係有需求要出雙mon甚至更多,所以Intel咪整夠on chip display engine
而且另一個要素係Intel當時仲推緊Thunderbolt,而TB又強制要打包DP alt-mode,一個controller食走兩個display engine
話説BTS問題
如果我細佬買咗ipad送筆,我想佢幫我買mac,有冇得送airpod 睇terms似無
AirPods / pencil 各一
Mac 的合資格購買人在本推廣優惠期內只限獲得 (1) 件推廣產品。每位購買合資格的 iPad 的合資格購買人在本推廣優惠期內只限獲得 (1) 件推廣產品。
佢個case有個問題係會前後腳分開兩單去買
唔知咁同terms有無沖突,不過我隱約記得以前*好似*係有巴打試過可以分單買
感謝!完全明哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞