[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

785 回覆
3 Like 3 Dislike
今日收到部機,一開箱機背條天線位有幾條花痕,有冇得換
網訂好似14日內可以
但你要同個CS傾
衣家Amazon做緊prime day
美森同埋日森都好多野平緊
比較關Mac事有呢兩隻:

B0B7CQ2CHH
WD SN850X 4TB
$260 ($247 prime)
gen4 NVMe SSD 砌外置,加咗價半年以上終於平返

B0CJMRW771
SanDisk Ultra A1 microSD 1.5TB
$88 ($84 prime)
細SD卡插短卡槽俾MacBook Pro 14" 16"長插
張microsd會唔會飛左尾出黎?
細卡長插得? 唔易壞?
要用BaseQi 420A呢種短卡轉插槽
我唔敢講長插會唔會壞,但最起碼短槽呢種玩法十幾年前舊MacBook已經玩緊
內置SSD夠位,而你只係想擺cold data的話,UHS-I卡係夠做
呢款好似得90MB/s read 45 MB/s write
所以唔好諗住成日抄野入去同埋唔好用佢嚟backup
但佢適合擺相/片/assets咁樣
一個短槽只係兩舊水,呢一張1.5TB又只係七舊水,一千蚊內整到個唔需要外插線條條fing嘅storage方案
之前見過有隻external harddisk 牌子話係災難,係咪Sandisk ?
係,成隻黑色 / 橙黑色嗰水
我諗緊俾部hero 6 用, 唔知食唔食到咁大
佢食到我呢家張512GB 我都好滿意
正常SD slot好似上限2TB? 不過hero6都幾舊,你check吓
呢張1.5TB SanDisk之前新出嗰時勁撚多Steam Deck / ROG Ally / Switch用家入咗去用
Manual 話256GB, 目前512 都OK, 不過1.5TB 應該博唔過
今日收齊,
想知你哋用唔用到ipad air 用“尋找 “登記 支pencil pro成唔成功?試左幾次都係話唔得,
電話認證又係唔得,收唔到sms,又係試左幾次,話失效,遲d再2試
未買機想先買microSD已經冇貨
衣家連條4TB都賣撚晒
証明真係冇乜野好買 個個見平就搶 cls
真係仲有冇好推介?
今次淨係執咗set router…
prime今年其實真係幾廢吓
係見唔少人去日森執d野,不過多半係因為日紙低水而唔係個折勁
老老豆豆我已經成年無響amazon買野,對上一次就係舊年七月仲有HSBC code嗰時$229屌咗隻SN850X 4TB
有bts 唔知買咩好
手上有12" M1 iPad Pro + pencil , 放左佢換M4 無咩太大癮,iPad Pro 年年加價,搞到補錢都好甘咁
Macbook, 公司有機派無理由自己科水,依家仲用梗M1 Macbook
唯一最抵屌係買個3799 Mac mini,有macbook都係買黎唔知做咩
買左mba m2 16+512
呢排部Mac mini有叫唔醒嘅問題
我上網睇又話撞Bluetooth,又話要重新插過隻mon 條線
係咪啲千年bug 嚟?
M系?
M1呀
想問吓你買咗幾多錢係咪用back to School?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞