[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
個個都買。。。
蟹撚咗所以自用呀 不過我俾咗老豆老母用
自己部15pm挨多年,等17出Ultra / Air

貼唔駛講究啦,是撚旦幾十蚊防指紋嗰啲咪得
Ex fat 都好易炒,死過好多次
1-2tb upload 上cloud/nas 算啦
我窮買唔起...
想問喺macbook 其實60同120hz大唔大分別
我用緊mac mini 60hz mon 覺得冇咩問題
但ipad就用咗幾年pro 試過掃ipad air個mon 完全接受唔到60hz
我覺得ok 但我用緊16"
梗係自己用新機
老豆老母用舊機
我拎住部黑色見咁靚都諗咗陣自用好唔好
不過一諗起轉電話有幾多銀行嘢要搞就等多年先
同埋根據rumors,17 Ultra / Air似會大改
120Hz響desktop laptop OS個用途無咁大,因為你都唔會touch mon
睇24Hz片,要行VRR打game / 3D嘢之外好少實際需要個ProMotion
我今次換16 Pro白其中一個原因係想match番成set Apple都係銀/白色
15 Pro隻鈦灰同我set嘢格格不入又唔係特別靚
用緊個iphone mirror好正,
但我想rotate個畫面可以點按
iPhone mirroring 真心好用
打唔到字 點搞
點樣打唔到字
我都係就咁用MacBook air 個keyboard 打
佢跟隻app個default自動扭
姐係例如隻app入到去係可直可橫,響mirror緊嗰時係只可以直
但永久橫嘅例如game佢會一開app就橫
我諗遲吓更新先會俾返人扭
我都有同樣問題,
用mac打字會變左做廣東話拼音
佢好似係跟你iOS settings入面keyboard排頭位嗰個
英文ok, 打中文唔得, 可能係因為用kaiboard
原鈦最大作用係裸跑唔怕甩漆
佢金屬框隻色其實幾好睇,工業風咁樣
但背板隻灰真係超柒,好無格
15pro嗰代我覺得藍色係最好睇所以用緊
16p呢代佢黑白都拉開咗個對比,灰差唔多無變,而隻新金有少少太女人,而隻黑因為深色咗所以我覺得最好睇
咁其實16個堆藍粉綠 係咪都會甩
鋁殼鍍上去嘅PVD coating一定會甩,睇佢被SM到咩程度
要去到Apple watch嗰面某d貴款用DLC先再堅d
原來只係得iphone可以mirror
想請教一下我有隻外置4TB hard disk用嚟backup,
呢兩日突然load唔到,磁碟工具程式見到,試過清除 修理 呢啲全部都話 清除程度失敗,發生內部錯誤,想問下係咪無得救,唔求要返啲嘢,剷晒用到就得
Mac係有堆可以check碟救碟嘅software但你唔熟手都無謂搞,因為都只係隻4TB而且你話data都唔需要救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞