[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
坦巴, 有冇計叫到siri 聽聲打字, 有呢個會實用好多
用mouse 篤字好冇效率
新手啱轉用mac機想問下
插隻備份HDD落mac機度 讀到裡面資料 但係從mac裡面拖唔到file落隻HDD (顯示沒有權限)
係咪要用其他software過落隻HDD度 或者喺mac os 點set返?
iMac2017 13.7
突然間今日上唔到YouTube連登
但又上到IG Facebook Twitch
有冇巴打估計到係咩問題?
最簡單都係果幾味野
1. clear cookie
2. 換browser試
3. 熄extensions 熄adblocker
有無關到auto update
前幾日Safari出咗ver 18大更新
聽落似係隻HDD個format如果係NTFS的話會係read only
要裝3rd party app
搵過google 應該隻HDD 格式係NTFS
隻HDD本身有資料 打算windows mac機兩邊用 唔想洗轉做ExFAT
睇下用開mac既朋友有冇第三方software/app推薦
我十年前會用ParagonNTFS
但今衣家好似有其他免費或opensource選擇,唔清楚
我macOS同iOS都係default英文,所以mirror緊嗰時係強制英文無得轉,個virtual KB係唔會出現,姐係好似iPad連咗Magic KB咁樣
你係兩面都中文所以mirror個KB係速成篤字?
想問問大家,依家買27吋Mon駁Macbook Pro M2 Pro,係唔係要揀4K先可以開到高啲既HiDPI? 多謝各位巴打
如果你隻mon係4k 27",咁default macOS system settings全部resolution都係出4k,你揀第二個都只會轉個UI scaling
而除咗3840x2160係1:1之外,其他全部UI scaling都係HiDPI
究竟FULL screen 下個stage manager 點樣彈出黎?
iphone mirroring d notifications點先可以set到係iphone就長show,但係mac iphone mirroring show一下就識自己收皮
睇緊戲佢彈出後唔識自己收皮好阻定
請問BTS如果無最初買APPLE CARE,之後加係未無8折要收番正價?

之前經BTS買咗部Ipad但果陣無加AC,今日就到期見要收正價

iPad大家多唔多加AC?
你walkin間門市直接問個天才可唔可以幫你用BTS八折後補,佢有機會幫你做
佢唔肯做的話,我記得係得九/九五折

今代iPhone Pro隻黑同MacBook space black都好夾吓
痴唔痴指膜, 不過今代skip 算了 15 pro max so far 幾滿意
鈦邊唔覺癡過上代嗰條,背面玻璃好似一樣,正面衣家嗰隻新料好似順滑咗
唔轉遅早炒File...
就係成2TB野又冇多隻HDD做backup唔轉住
用第三方app拖file落NTFS既HDD都炒?
我炒咗隻back up

你可以試下
岩岩新買咗部M3 MacBook Air
個keyboard 啲key caps好似好鬆咁
想問吓係正唔正常?
我都訂左未到
原來有咁黑
坦巴用咩mon 貼
黑色個coating 會唔會好易刮甩
Thanks Ching 我聽日問問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞