[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

785 回覆
3 Like 3 Dislike
如果m4對AI工序真係勁咁多依加掙扎緊直接轟14” m3pro定係買部低配m2air用住先,下年賣左佢再換部部m4pro

用途:業餘LR執相,AI denoise,generative fill,會買埋Final cut pro個bundle玩下

Thanks
早幾日買多隻 s2722qc 俾老豆, HKD$1960 連運算係咁
分單買左iPad同Mac
筆同AirPods都有得送
本身有iPad 同 pc laptop
想轉用mba 係咪建議m4再買?
唔急用同埋學生
美馬有直送咩?
祝你好運, online store要約人上黎收機,再送大陸CHECK
你有無拍片開箱?無就9成GG
9800左右~有用bts
估唔到個價錢企得咁硬
兩年之前一萬蚊多少少係apple refurbished 買
一樣config
Apple係咁
會repack啲退機做新機賣
10幾年前奶過嘢
連個包裝盒都係爛
外置M.2盒有無推薦 淘仔好似唔穩定
有兩條SN850X 2T 待用
你淘咗咩款呀
Acasis TBU405系列無敵架喎
ITGZ , 係咪最好入TBU405Pro
送比我個AirPods 連我部電話時寫住cherry的AirPods wtf? 係咪有人退貨之後repack比我?
冇嘢了 原來正常係咁
iPhone user 想電腦轉埋 iMac ,唔剪片執相想用5年有無需要24gb ram? 同埋trackpad有無必要買?
Hello Cherry
吹大啲
打上cs講花咗,叫我拎去門市擺低
第二日已經安排送新機過嚟啦
你話要穩定,我覺得用Thunderbolt 3 Intel JHL controller嘅盒仍然係最好 (vs USB4,ASM chip嗰堆)
TBU405我用緊幾隻完全無事
同問

同埋m3 pro bandwidth對比m2 pro閹割咗 剪片會唔會好影響
想問下有冇人打算係bts 食埋信用卡apple gift買機?有冇人知會唔會用唔到?
我自己會選擇16gb ram,慳左啲錢買trackpad
大廠如Adobe用到Apple NPU只係最近嘅事,之前只有Topez AI denoise或者audio transscript先用到,所以成件事仲好新,真係care 未必AI效率你哋要自己follow足啲先講得實
不過例如以LR denoise為例,就算之前淨用GPU cores,我用M1 Max都係講緊幾十秒一幅,唔係Intel U要幾分鐘咁所以已經算夠 (佢更新衣家可以用NPU後我都未test過有無快到)

M3 Pro閹bandwidth一向係偽命題,M2 Pro係無任何benchmark勝過M3 Pro
事實上M1 Pro係從來用唔足200GB/s
而M2 Pro係要CPU GPU全核全開先有少少機會chur多過150GB/s
M3 Pro只係tune返啱個pipeline,同埋你真係care總核bandwidth的話點解唔用M3 Max?
Samsung唔止夾Mac,擺去其他機其他板都係要賭
有冇得閒會鐘意開下app 睇股票d 巴打

買8gb/16 gb ram

Multitasking 好似都係16好d

想買部15吋 m3 16gb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞