[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下黎緊要玩AI
係咪最好買外國既macbook
聽過香港區會用文言一心
嚟緊可能有單長期job要用CapCut
但我唔想用自己嘅personal Mac做呢單job
諗緊買多部MacBook/PC laptop去做
兩部ram 我用落有明顯分別
所以換都要換返部16gb先得
依家出trip多左成日俾老虎屌話拎走佢部機
咁姐係買多部去做而心諗緊15" Air?
我會target高少少,job向的話
袋底M3 Pro 14" (或者等M4 Pro)一向係一個幾好嘅中間位,鬆少少向上做pro workflow而又未係貴到喊
咁我會建議要部15" M3,16 512
首先mon大過M1 13"唔少,令你兩部無咁重複
第二衣家都幾易搵到折因為佢係標配,或者等一兩星期back to school食對AirPods
timing係尷,但Air呢d位置,俾隻M4你都唔會feel好大分別,除非你做AI
而家仲有冇邊度有外置ssd買到?周街都冇貨,一係就gen4
你要咩款咁巴閉就街都冇貨
你主要喺外國用的話或者應該避掛
太多嘢未知,講唔埋
屋企iPad 同電腦都夠期換代

我應該搞左iPad先,定MacBook先呢?
讀書用
老人家覺得始終電腦唔同ipad
iPad 就算jot note都紙筆取代到
但電腦就唔係咁計,同埋如果係打算13mba個便攜程度都=ipad+keyboard
利申:未用過讀書
去日本買囉
我唔明點解要避gen4? 主流用料仲係佢
你想要gen5 (Thunderbolt樽頸連gen4都閹喎) 定gen3 (舊,d款開始用廢料同偷工減料)
MacBook先
iPad舊咗都大概仲係咁用
但Mac一舊就開始甩皮甩骨
裝唔到新macOS用就更加
Gen3 行thunderbolt 都好夠,所以唔明有咩問題
我自己都係gen3/4 ssd 夾tb3 盒,都係咁用
定佢驚gen4太熱,想要番gen3
揾到了
買咗喇gen 3 ssd 入落tb3盒
原先覺得gen4嘥料,但又發現原來冇貴到,但最後都係買咗gen3
會唔會柒咗
睇你彩數
但其實連大廠Samsung同WD嘅gen3都轉晒雞料
但係又正直ai年代,m4買分直頭等如m3 pro 低配版
最近有間強國廠MCHOSE出咗隻抄鳩Logi G304個殼
但個spec係爆勁嘅mouse叫G3 Ultra,只賣219人仔
type-C + 2.4GHz + BT
Omron switch + TTC金轆
PAW3395 sensor, 26000 DPI 無線8k poll + RTK chip
佢出成咁都唔駛三舊水,我都唔知其他廠點算好
肯back to school 未
唔知BTS 可唔可門市買再加ram,因為有啲舊機想trade,上網買冇得用gift 卡
門市無得「加」RAM
但你可以買已經有多RAM嘅標配/隱藏標配
你想要邊部同咩spec?
打錯,應該係加SSD ,想買部16吋MBP 基本款但加到1TB
門市訂之後幾日再拎應該得啦呱,唔會迫你自己上網買咁傻豬吓
門市佢真係唔會做,唔會幫人由網上訂
如果你網上訂而store pickup,原則上個transaction要響網上買嗰時已完成(俾錢)
你個case平時其實用到giftcard的,但過往BTS的確會唔俾用
況且呢一分鐘2024就嚟年尾仲買M3 Pro我覺得好不智吓,你trade in加BTS對AirPods個著數都唔夠買粒舊chip嗰度蝕
你睇定少少先,到時睇吓等唔等到M4 Pro未,或者出面有折情況下或者官翻買M3 Pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞