[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咁又係,雖然佢年年update 粒U但用落唔太大分別,係期待佢出OLED 姐,但啲消息都話要26年,呢兩年都係升下U咁
再尷尬d係你target M3 Pro
粒chip就算新嗰日都已被屌,佢係產品線降格下嘅產物,8個月前佢由M2 Pro升級唔多甚至有降嘅位
而衣家M4 iPad Pro出咗,已知M4多咗e-core去到6粒,match撚埋M3 Pro,令個情況仲嚴峻,連續航力都唔再exclusive
你不如考慮吓上去M3 Max啦,低標2皮7嗰部原生1TB,衣家官翻2皮3,而你會拎到粒CPU GPU力勁好多吓嘅M3 Max
黎緊bts 買15" mba 是否不智
想請問下大家 m2air 而家仲有無閹速?

想買部M2 air 16/512
主要都係文書
有時執下LR同埋steam打下機 應該都夠?
閹係閹256GB SSD速,你512GB已經避咗
至於LR成日都有人問... 唔會唔夠做,但佢始終係fanless同少core,export同其他chur野咪唔會快
games好普通嗰類都ok,但M1 M2 GPU都係偏弱,M3開始會好少少,都總之Air粒素M1 M2 M3都係GPU好基本,唔預你用佢跑咩game
Mba air 13 m2 256gb 16gb ram
夠唔夠做 主要文書用
簡單final cut剪片 要開Parallel Window

另外back to school優惠大既幾時出
應該夠
但有ai之後唔知夠唔夠
今年會唔會出新mbp
APPLe AI 連CHATGPT ,黎CHATGPT 緊會BAN香港,都唔知用唔用到
肯定唔夠

準備見沙灘波

仲要開埋個垃圾Windows更加死
你仲有文心一言
有咩建議
32G
1TB
真係玩AI等M4啦
粒NPU跳咗去次代
M1 M2 M3共用緊M1嗰代NPU
9月係未等唔切新macbook
MacBook 要10、11月
我8月中買m3 pro會唔會好不智
急用就冇計
預計m4 pro會勁好多
8月尾就離開香港
所以都好似焗住買
去北韓? 之後買唔得?
咪撚買

買咗一世智障...
9月就開學 未焗住要買
一係等翻新
一係bts應該都係送airpods
都係個句,要用都係要買架喇
研究左好耐,本身用緊MacBook pro2015。轉左行,已經同Design無關,但都想keep住update 下自己學下Ai同keep design skills。平時都都會駁Mon 用。依家主要開Trading view ,睇戲,間唔中用下PS同AutoCAD。如果BTS 岀MAC Mini M2 16GB RAM | 256GB 會否不智
我部macbook air M1成年無開,今日一開就充唔到電(keep住1%加寫住電池無法充電)要plug in咁用,係咪要去apple換電了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞