[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
M4已搶先出俾iPad Pro
代表全線Mac機都隨時可以更新上M4代

新MBA重點:
M3 Air合蓋可以支援雙mon (M3 14" MBP遲吓firmware更新都可以)
M2 Air減到落$7799,即係頂之前M1 Air個價
M1 Air下架
袋底256GB已回歸兩粒128GB,不再閹速

Geekbench 6跑分

當代Macs分別列表 (個人意見)

LM
擺出黎既Refurb mac全部都8gb model
肯定過埋BTS清舊貨先轉M4
如果淨係文書加Lightroom,Air 15‘ 夠唔夠做?
一定唔夠起碼要打爆32G
估唔到用Lightroom 要32gb ram
adobe大咬全宇宙都知...
買部M3 PRO 18G 執相咪ON9?
留名
有冇師兄可以推薦下用咩品牌無線mouse
標準答案 :logitech mx master 3 (黑色)
好好奇網頁版Photoshop同網頁版CapCut呢啲對ram嘅需求會唔會比程式版嘅需求低啲

當Photoshop要32先會用得爽
咁網頁版會唔會需要多啲/少啲先做到呢個爽快感覺呢?

當然唔係要求做啲好多layer好heavy嘅task
Browser大咬
寫ios app software development用
原本想等m3 max studio 點知wwdc唔出
屋企有mon 掙扎緊係買
1. M2 max 64gb ram studio
2. M2 max 32 gb ram studio
3. M3 max 64gb ram MacBook pro16

有冇巴打/絲打可以俾下意見
ram最好買多 買多左無問題 買少左你會後悔

如果你要portable就唯有macbook

寫code一般會外接moon 如果你外接多過2個 就check下specification

btw 有機會用react native就唔好寫native了
其實M3 M4功能上有冇大分別? 性能就一定勁d啦
等左一排BTS買
lm
下次MacBook pro更新會唔會用oled mon呢?
根據嗰個panel生產線roadmap
應該2025會出多次衣家個設計嘅M5完全體
之後2026一炮過改殼整薄,放OLED,同埋M6
由於Studio已滯後兩代,所以無論如果都唔應該(正價)要
因為M3 Max暫時淨俾MBP,雖然M4 Max可以隨時出但你一定要今日買的話,要隻16"係權宜之計
之前我置頂仲有擺sweetspot list嗰時好似係叫人一係36GB配閹Max (姐係walk in Max低配),之後就直上64GB 2TB
但今日你最好有折/官翻先咁買,正價非常唔抵
LR用16GB Air唔會話唔夠做,如果你只係中小RAW或者業餘普通sort相嗰隻的話
但32GB或以上Pro機 (多P-Core)會鬆動好多

呢類web版app唔大咬,你只要過咗browser食RAM嗰個樽頸位就OK
Photoshop好似一定要用Chrome / Edge? 響macOS Chrome係食RAM獸,Adobe寫min要8GB我諗姐係8GB會lag

你衣家有咩機響手? 如果你只係做普通LR / PS野響15" Air就算8GB都唔係話唔得只係要等吓咁囉
你都唔會開個幾十GB嘅PSB架啦
手持一部mini m1 16gb
一部m1 袋底mba
屋企人多左拎laptop出去有啲爭機用
諗緊好唔好換走部mini 轉部mbp 14 / mba 15
但好似買邊部laptop依家個timing都好老尷
Mini換多部m1 air,夠用就唔使升級啦,加少少就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞