[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

878 回覆
3 Like 3 Dislike
都仲有d實用情境既
比如你隻router係好遠
自己房用番mac個wifi會收得好好多

再hardcore
10g m系mac + surge + switch + wifi ap
效能應該屌打市面上所有家用router
第時要升都只係要升隻ap
淨係用電腦出Wi-Fi唔係唔得,不過你20年後因腦癌而死
surge 呢個software 第一次聽, 係 http proxy ?
代問:

BTS M2 Air 上 16G $8350 屌唔屌得過?

佢U讀文科
Mac 用咩keyboard 打機好?
RE4 / BG3/ stray 就快㩒到trigger finger
佢surge應該係指防雷拖板 / UPS類供電

Mac自從唔再用Intel之後就開始係一隻好廢嘅軟路由,因為macOS有好多server類野係行唔到,而基本上你一定要run macOS
本身2024年打機KB個標準答案係Wooting,因為磁軸
不過因為要響macOS度用,全部磁軸KB都未有mac software,而且key layout default唔係Mac layout
所以我會講Mac最好嘅gaming KB係自組一隻普通MX軸而可以行QMK/VIA改Mac掣嘅mechanical KB,咁你可以任揀用咩料去砌
Jony Ive講過,以前每一件產品設計都要整一隻縮細版鋁合金模型俾Steve Jobs
如果可以type-C PD供電,咁會係game changer,因為可以將110/220V火牛off load出去,大幅降低容量同埋幫到散熱
另外咁係製造到好多以前Mac機做唔到嘅workflow,尤其係惡劣環境或者出街off grid
肯出m3 mac mini未阿
唔係skip 直上M4 咩
m3照殺
有冇升咗Beta玩AI, 想知點分返開Mac 同 iPhone 個 Siri 語言
iPhone 想用返廣東話 , Mac 想用EN (US) 試用佢個AI
同一個Apple ID一轉佢自動轉哂所有Devices
mac個hotspot真係幾好用,發現新大陸
我本身set左5分鐘就閒置logout
就算部mac閒置logout左
番到屋企都識自動連hotspot唔洗著左部mac先連到
第一次聽呢隻app
就咁睇好似係強國人整嘅closed source payware?
你意思係冇開芒 hotspot 仲係度?
反而想要imac27
部intel imac唔知仲頂到幾耐
出咗半年.....
where
工廠貨倉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞