[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

908 回覆
3 Like 3 Dislike
如果想試最新嗰款combo touch,邊度有得試
買唔買埋apple care好 ? 成千幾蚊
預佢唔會點壞係換下電咁
有咩意外爆mon ,死板就會好抵

不過真係睇彩數,尤其拎出街用
我會覺得死左換過部, 反正呢家D 機年零兩年有update
唔似以前咁疏
如果會追新功能同新款,兩三年換機又真係ok

我公司D Mac通常五年先出事,而且都係18年末代intel U 死板多,m1 全部都算健康

Mac 機爆mon 都可以自己換
如果純想儲同用黎玩vm
執部2手intel macbook pro 2020係咪好選擇
mini 2018先係
最後一部Intel mini,可裝Mojave行32bit,無電池同mon等死
如果一定要搵MacBook,我諗4 port i5 MBP 13" 或者2020 i5 MBA應該係最少鑊氣
https://forums.macrumors.com/threads/m4-macs-new-ipad-mini-and-ipad-11-expected-at-upcoming-apple-event.2436364/
Gurman再重申幾個星期內會搞一次Mac event
M4 / Pro / Max MBP,M4 iMac,M4 mini
注意: 之前14" 16" M4 Pro / Max係預遲d,衣家講會呢個十月event出埋
而MBA,Studio,Mac Pro要2025
十月event同場打包新iPad mini同公廁iPad 11th
標配16+512搞掂
屋企用梗部2015定2016 IMAC,平時文書都還可以,一用lightroom就好慢,成日出沙灘波。
唔打算再用imac想換部mbp長用。
未打完就出咗。

已知大家都唔推m3 pro,所以如果直上m3 max好唔好呢,定係等m4出?
依家買可以用屋企人edu offer到9月30。
edu店係長開 只係冇咗back to school送airpod
原來係咁。

但唔知會唔會咁快有m4賣呢?
M1 pro 再戰十年
有少少想換air
不過連apple care都未過
每次拎住部 16" m1 pro macbook pro, 都會略嫌佢重.
但係一用起上黎, 都真係覺得值得 Windows 機唔會俾到我既野
我覺得M1 pro 應該用多5年左右
差唔多感覺,抵個extra 重量
冇咩好挑剔,用埋orbstack replace docker 快到閃電咁
後悔當年無上pro
其實就算14"都係偏重,真係想盡輕係要落去13" Air
我十分鐘前先手持部14"行兩三條街(無拎任何袋),衣家打字都覺隻手仲未攰完
所以堅係Pro用家要14" 16"之間揀都係最好先決揀mon real estate同電量散熱呢d先,堅係接受唔到16"個擔泥程度先焗落去14"
唔會,應該十月尾event,十一月有貨
每年BTS個開始同結束timing都係度準晒,唔會俾你著數太多
M4出嗰時你仲可以用edu身份拎大概九折,甚至等HKT之類大學promo俾夠85折
對AirPods只係千鬆蚊而你9月30前係焗食M3未有M4

我覺得因為你話長用,而舊嗰部2015 iMac都差唔多成十年,咁今次換MBP無謂急買舊款,等十一月all in直屌M4 Max開心使用之後十年
當然業餘LR無必要上Max,但衣家Pro vs Max個分別越嚟越明顯
建議做gym 我覺得算係咁
不過13 air 太輕 冇對比冇傷害
明白

最開頭諗住M3嘅話,大家都屌M3 PRO所以先想直上M3 MAX,咁等M4。

應該就用唔盡嘅,因為大多數都係用嚟開LR執相,係諗反正都買嚟長用,要買好啲買M4 MAX定係M4 PRO用得到(夠用)就算呢。
具體要等佢出成點先知
同埋Adobe開始搞AI,LR denoise同日後其他功能會用得著neural engine / RAM等等,同GPU cores
以前LR可能淨計CPU同夠RAM就無咩分別,但衣家唔同晒
你個case睇budget做人囉,M3 Max M4 Max都成兩皮起跳,唔想用太多錢其實留M3 Pro都可以,夠水咪all in M4 Max咁樣;講真M1 Pro都已經好好啦業餘執相的話,7千已經有部二手袋底14"
始終諗住長用,所以買新係首選
到時等m4出再睇睇先
mini 2018 相對少啲人放靚少少既spec
所以想儲係要盡早入一部,甚至見官翻有好spec,貴都要
不過其實響Apple Silicon emu個x86 VM已經幾夠做,睇你要做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞