[Mac撚] 用家/買機集中討論(107) Back to School 清舊貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
好的咁我直接掉咗去算了,隻嘢買咗兩年左右平時好少用,呢半年拎嚟做time machine 一個月backup一次,都放原位無郁過,第一次咁快壞
好想試,但部iphone連唔到mac,又唔想logout再login icloud去試
以為ipad 可以
仲特登升曬兩邊os
ipad 可以睇睇到mirror iphone 都夠
如果想用枝新Apple pencil pro, iPad Air M2 同iPad Pro M4點揀。有back to school offer

用途:抄筆記,睇research paper, 簡單剪少少小朋友生活片段。
純講你嘅要求就Air綽綽有餘
睇下你想唔想加錢要個OLED+120Hz
我一開始唔得
熄機再開機就得
我試過哂都係唔得
重新login icloud
logout icloud會唔會delete野?怕會好煩,唔想整
原本icloud sycn左既野會delete左,login返再等佢sync
佢好似話過佢有Apple Pay加咗唔想logout,咁真係唔好logout
iPhone mirroring係有用但未至於要為佢搞咁多野,而且衣家個狀態仲係唔少bug同埋好多應該有嘅功能未有
等吓佢更新啦之後你會連到(掛)
咁真係唔值得為呢個功能搞咁多野,唯有等下
唔得係點樣唔得法
你想講mirroring仲有咩未擺?
勁多touch / gesture類control做唔到
無得任意扭90度
輸入法混亂/無得轉
唔肯連線甚至從來無work過(上面巴打個case)
TouchID代替FaceID個功能唔一定work

我諗佢會好似響macOS行iOS apps個功能咁樣,慢慢會加返d野,但永遠唔會俾心機做到好好
唔係,我用追故睇番佢只係話用唔到iPhone mirror然後問logout iCloud得唔得
所以想睇下佢點樣連唔到法
唔佢同一個人,但#681有post過圖,time out黑畫面咁
我響出面都係見人post呢個畫面

其實iCloud呢d即時同步功能一向都係有人work有人唔work,睇你好唔好彩
有d人係今日都仲係一次都做唔到continuity copy & paste
多謝坦克巴遲啲就揀27吋4Kmon
而家新嗰個一年內後加 Apple Care+ 方法,係咪水貨美版 MacBook Pro 都得
驚下年 9 月拎去畀藍精靈睇,到時話唔畀加咪仆街
香港行貨都未confirm得唔得,你溝埋美水入去邊可以確定
不過我都熱烈參與緊個討論
Mac的話意外保無iPhone咁重要,反而如果可以伸長保期去1+3=4年咁係有價值好多
不過我一直以嚟嘅做法係,電子產品有嘢壞就直接買新機,從來都唔會維修。始終維修過嘅嘢,點都冇原廠出嚟 100% 咁完美,所以我仲係考慮緊買唔買 AC+
不過呢個觀念好似唔係好適用於 Apple 產品,因為真係好襟用
坦巴知唔知點把m4r擺落去iPhone度而唔使Down app
搵咗好耐網上
最近試過得但今日又唔記得點入
thanks a lot
插線連iPhone,信任,響Finder window度click隻iPhone個名,drag and drop個.m4r落去空白位 / 最頂iPhone名
唔記得駛唔駛click右下角同步一次先
有無人試過format 部MacBook 但卡左係acitveac果度
佢話
Activation Lock status could not be determined because the activation Lock server cannot be reached. Try again in a few minutes.
If this problem persists, contact Apple Support at apple.com/support
部Mac好舊款? 同埋係咪有T2?
anyway 1001了,搬過去傾

[Mac撚] 用家/買機集中討論(108)
M4 Macs等乜撚

https://lih.kg/3791458
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞