香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
Lesxxxxxxx 實力只係對比韓團嚟講未夠好 同比人煲大咗
對比香港嘅 都係贏一大大大大大截喎
製作問題唔關女團質素事
as one上去韓國 the show
用埋gfriend製作人整左首candy ball
出來效果咪同kpop團一樣
你有無聽過lesxxxxx唱歌me&同after class都肯定贏一大大大大截啦
Stayc 示範咗點跳三分甜
直到今年五月LT 商演 完全冇進步過
唔好賴人由細跳到大
Jyp有好多個都係 做咗一年練習生左右就出道
佢哋嘅日本選秀節目仲勁 又唔識跳去到跳到有板有眼用咗幾個月時間
唱歌係差
但跳舞絕對係韓國top Tier
行Jpop路線先係出路
討論左咁耐,好似仲未有人講到個重點出黎
香港搞男女團唔係唔得,但衰冇自己特色已經唔會搞得起

上面講到香港市場唔夠大,又咩香港人唔撐自己人
又咩政府唔撐發展,又咩女人唔撐女團
又咩音樂唔夠國際化,又咩唔夠後生唔夠靚
一個 韓國 出既偶像團體已經反駁到以上通通都係藉口

先唔講難搞好多既女團
望下已經有成堆阿嬸阿婆做fans既香港男天團鏡狗
出道左五年幾六年,除左仲可以係香港呃下班傻閪老女人錢之外
仲有咩見到人既成績?
擺明走韓系,搵哂K-pop製作人幫手出歌,英文歌又出埋
外國節目又上埋,同外國名人合作又做埋
連韓團都冇乜掂既影視界都撈埋
就係紅唔出圈,紅唔出香港

比著你係聽慣K-pop既年青人
除左係唱廣東話之外,有咩誘因會令你轉會支持質素同人差天共地既山寨韓團?
有冇人答到?
單講引路人入坑既歌曲水準已經fail
成班人用把閪聲,連平時講野發音都有問題既聲走去唱K-pop,想唔趕客都好難,仲諗住吸新fans?
講過好多次,本身唔係社運疫情,佢地都唔會紅得起
呢度已經係講緊圈死忠粉容易好多既男團

再返黎女團,情況都係差唔多
香港依家市面上大部分都係走韓系
數得出去韓國/搵韓國團隊幫手製作訓練搞幕後既女團已經4隊
Collar,EOS,VIVA,Me&
仲有冇乜人提過既XIX都係走韓系
暫時咁多隊主流女團只見到LT多返少少港風特色所以係資源未係好豐富情況下可以跑出少少搵到錢
不過以上咁多隊女團都有同一通病,就係吸唔到有一定數目毒撚以外既人做fans
簡單講即係追K-pop最活躍最瘋狂既後生女

明知山有虎,偏向虎山行
取難不取易
明知韓團依家係大勢仲走返同一條路線
但係歌,舞,樣,身材,年齡,作品,受眾度全輸既情況下
再望下當年Twins唱下簡單K歌走紅成個大中華區又係點解?
大陸佬主流都唔聽自己啲濕鳩山寨韓團,點解會期望香港人會聽返自己整出黎又更垃圾既山寨?

點講都好,香港依家搞男女團都唔會再做到咩主流,更加唔好講紅得出香港
因為台前幕後同金主同以前都冇得比
就講最有錢果間Viu,做過啲乜野推動廣東歌?
人地韓國三大一開始都唔係有錢,但人地頂頭果個對音樂有熱誠,有諗頭,有見識,有遠見,識搞啲咩歌手偶像去做大成個K-pop
你個魯庭暉除左識抄同依家做縮頭烏龜,仲識啲乜?
廣告佬學人搞音樂真係笑撚死

當成個樂壇行到最頂頭果間公司都係咁既水平
試問香港點會搞得起乜叉男女團?
狗領粉識條鐵咩
吹到二三線韓團都唔夠班cover佢地呀
垃圾都要吹奏臭港人
咁算唔算有實力?企喺後面伴舞果啲都好跳得
Strayz
死咗冇人知
實力不嬲唔係最重要
係嘅話Marf就唔會手投票輸俾Nancy
首先唔好塘水滾塘魚自Hi以為好紅,組合第一要節拍感,舞步節奏要一致。然後要真材實料真係唱得。最後作品內容唔好自Hi,格局觀要大。
Beyond 就係最佳例子,當年雖然都係最紅組合,但一同班單拖一線比就只能退二線。但佢作品格局觀係世界級,全世界有共鳴,家駒死咁多年唔單止熱度唔減,仲越來越受歡迎。
Beyond 世界觀反戰反種族歧視互助互愛、個人觀:父子母子兩代親情、生活觀:世道風氣。
宜家班垃圾唱又唔得,表演又唔齊,作啲歌都唔係人唱歌係歌就人,其他人唱唔到就以為好勁。填詞就講自已啲雞紅蒜頭豆豉。記敍文同傳世詩歌不可同日而語。
【YG】
主要股東
國民年金公團(5.82%)

【JYPE】
主要股東
國民年金公團(4.00%)

【HYBE】
主要股東
國民年金公團 (7.63%)

【SM】
主要股東
HYBE - 12.58%
Beanies定位應該唔算女團?
計埋廣告曝光呢?
仲有暐翹入到五強榛綦入唔到
認真講,香港依家既演藝資源少到咁,相對韓國真係由細訓練到大,岀得道既,係岀道前已經係一班有實力嘅訓練生殺出嚟,是但一個基本功都已經揪贏香港,依個差距講緊既係韓國花咗幾廿年先有今日既成果。

以事論事,係本地都已經舉步艱難,一係組團賣青春活力靚仔靚女,一係成班有音樂底,唱跳實力穩陣既人成團,不過係唔知點解某公司會咁樣揀人可能想挑戰難度。

mirror 就係個好例子,唔開演唱會唔接廣告,基本上靠岀碟係食得屎,我唔係要維護邊個,而係香港岀現咗資源短缺嘅問題,公司要搵錢,推晒佢地去做搵錢嘢,結果依五六年都係果幾個理由:病,好多job 要做,大家時間難夾,炒車live 真係聽唔少,都5年啦,大家既耐性同期待都冇晒。

可能覺得只要keep住搞選秀比賽,就可以keep住有新嘅人出嚟,某公司點計都有賺,難為班artist 過幾年就俾自己公司搵其他人返黎取代。不過呢個做法都係冇解決到演藝水平及資源增加,只不過係將大家睇耐咗,厭咗,屌到唔想屌既artist 換走,然後又一個loop。

綜合以上既睇法,香港搞好個人artist 先再諗團
比lollytalk搶走大半
Collar得返某幾個成員有廣告
k pop 個類罐頭式無靈魂嘅音樂,唔係人人頂得順
Lolly talk 行日/港style,可以吸引到唔鍾意kpop嘅人
黑仔女團
Kpop個style係由美國pop music 發展出來
有冇人會話mj 不停咁Annie are you ok 洗腦式歌詞冇靈魂
做得jyp練習生都係萬中揀一
出道前又經過品格審查
基本上做得出道成員個個都係唔係佐助就係小李
一係先天天才,一係努力天才
上得節目果班又係幾十萬人揀剩廿個
製作人係jyp,本身係殿堂級藝人
香港果d用埋d業餘評判咩梁祖堯同成班老人評判去揀女團
No offense,我講事實,lt仲係淘汰果班,你點同人比?
老老實實,香港天才級果d一樣同韓國55波
撇除偏見,elkie呢類天才去韓國半年就出道
2年後做埋clc隊入面 ace,如果佢唔係太勁,
留多1年練習,係gidle出道而家已經好紅
香港個問題係發唔發掘到莊錠欣,王嘉爾甚至yumi呢類天才
跟著又會唔會支持同欣賞

韓文同廣東話傳唱一定韓文易啲 同埋佢地好多歌Chorus 唔洗腦 加一定英與英之間有段廣東話
鬼唔知洗腦幾句英文就得咩 問題係作歌個陣已經唔係aim國際市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞