香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
直接參考KPOP

賺錢上,女團賺得少過男團好多
實力上,人哋幾歲開始就做訓練生,你點跟
外表上,人哋普及平靚正整容技術,天氣好過香港皮膚好過香港女仔

人數上,韓國訓練生多人到傻,任揀級數,香港要湊齊一團跳唱樣都好、年齡相若、性格唔閪、夾上黎啱vibe更加係難上加難另外,一團咁多人,接job嘅錢就分薄晒,加上香港啲閪公司一定食你大部分再除,賺得唔多有料都唔會想去做,去賣相都一大班香港男傻閪落搭自己獨食舐舐脷

香港男女團成功只可以靠PR同僥倖
其實符合現代女團特質得after class合格
後生
靚女
跳唱一流
不過人地冇大搞
其實韓女團咪係靠PR水牛團同山羊團有咩實力呀
平均幾多先叫後生
d訓練生講就乜都掂
我就唔覺出左道既個個咁掂都
而家講緊開荒
韓國成個產業鏈打咗幾多年
一出道啲大牌子簽晒Global ambassador

你搵最廢嘅喺最大公司坐享其成嘅ILLIT黎比
而且即使搵最廢,香港女團都未必贏到
你又肯駛幾錢落去呀CRUSH
水牛係Lesxxxxxxx,上埋coachella,實力都只係得啖笑。練習生幾歲開始訓練咪又係PR宣傳技倆,第五代一線女團得babymonster有料,大部份韓國公司都係揀啲樣靚無料嘅人出道,幾歲開始練果啲實力派全部做condom
2010年代,本港仲有一個更短命嘅女子偶像組合,叫 "Super Gear"。
主要係仿效當時日本當紅嘅 AKB48。
-----
而家都有一個幾乎淡忘嘅女子組合,叫 "XiX"。
由2022年大台嘅《聲夢傳奇2》入圍開始,本來可以睇好佢。
但到咗2024年嘅環境,恐怕連 VIVA 都比下去啦!
仲未講
1. 香港兩個閪台主宰一切互相批鬥,就算兩個台都上到,fans都互相批鬥
2. 去中國賺錢又行唔通,就算上到中國賺錢九成九又變咗賣屎忽要融入當地文化,而且中國都壓緊推崇偶像文化
3. 韓國政府開頭撥幾多錢去谷KPOP男女團
4. 香港市場細,就算廣告代言都係少量資金入面擠少少出黎,未紅到出國外已經收咗皮,捱到紅就已經老啦,女團老=收得皮
好多都係後製搞生搞死,但人地成個產業又真係養左唔少後製人
團員撐唔起GC 風格,咪出事囉
唱功音色唔特別,diss hater同趕客,出黎效果分別好大

https://youtu.be/_CWnH5K4wsI?si=RnagDnVQBV-EhVTj

https://youtu.be/5sT20edl02I?si=vLOtsWw05AINISdi
其實香港一街都係靚女
識跳舞既都好多
都唔俾心機組隊好既
怪得邊個
其實唔使咁多理論
韓團做起左同包攬左個市場
人地又唔係做得差
無乜誘因令韓團fans特登轉會返黎睇你香港團
beanies

女子合唱團 ≠ 女團
無錯,睇下盤數都知,

乞衣級,推姨都無咗影,五台冠軍完都係無乜影

乞衣級,靠YT大哥自己搵YouTuber碌人情卡宣傳

脫節,都無乜budget㗎啦

華,就簽埋啲乜鬼nancy/張蔓姿唔識唱歌唔識跳舞嘅現成so-called KOL

你仲話搞女團?
翡翠台 根本唔需要女團

翡翠台 甚至已經唔需要樂壇
正如 共產黨 已經唔需要香港
南韓人品味:Mnet KBS MBC SBS
香港人品味:何伯 何伯 何伯 何伯
南韓人品味:Mnet KBS MBC SBS
香港人品味:TVB TVB TVB TVB
香港兩個閪台主宰一切

唔係支持mirror唔支持collar咁簡單

班鏡嬸係想所有同公司既女團死,淨係捧仔
環
英

糸米得我一𠆤以為巴打comment緊四代團
參考韓國4大
New jeans 做standard 差唔多
即係同After class 一樣16-17出道剛好
me&唔係已經執咗咩
做雞
賣相
拍AV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞