香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
係香港 男人追男女團都會俾人標籤啦
你睇下上面karen D用詞
寶礦力果首好好聽
as one係咪好紅ga?
要夠後生
但香港地正常父母都想個女讀完大學先啦
仲話要靚女
我囡如果係後生靚樣有少少身型,我點都要佢讀埋大學再講
讀完書之後都23-25
又要訓練一排,25-26出道已經被叫老雞
So ching 把聲都有辨認度,可惜已退
炒歌就梗係好聽
但係類型1走出黎既女團
實力有目共睹…🤡
冇料點會紅?

同搞足球一樣
你唔俾錢落去搞青訓
揾d有潛質既小朋友
由7、8歲培養到20歲 (講緊既係有系統既訓練)
點會出到高質素既女團?
講到尾都係香港班老闆短視,只係識揾快錢
結果幾十年都出唔到一隊似樣既女團
呢d軟性文化產業係要洗錢投資架
有肥婆死全家(而家改左名),炸開的蛋,除暴go(又係改左名)呢三隻知名雄性鏡狗
老實講我以前都唔睇KPOP, 係有左COLLAR 呢隊西野先去睇下韓國D 女團係點, 睇完之後先覺得香港果D 真係垃圾都不如
唔係,但跳唱都好過collar
咁又唔會,我猜 380 會調去另外演藝範疇,
另外搵一、兩位較年輕成員遞補。
(與 Winka 年紀相若或更年輕)
Gigi夠唱得啦,又咪俾班黃尸㩒住嚟屌,一個地方痴線到冇晒理智樣樣正字行頭,俾啲乜勁野你都唔會欣賞,所以鏡狗呢啲垃圾都叫頂流
因為唔同公司唔同玩法,以我理解,韓國上市娛樂公司,佢地當藝人係一件「產品」,前期投入幾多成本,預計呢個團可以為公司帶來幾多收益;邊啲團就快到「產品壽命盡頭」,要搵另外一隊接力,培育接班之類。

香港有個比較大嘅問題,就係好多家長都覺得「讀書緊要」,唔會話要推自己個女去做藝人,咩都要讀書行先。咁你好難見到一啲16歲妹豬有六七年舞齡;但呢樣野係韓國好常見,好多人8,9歲開始就想迫入大公司做練習生,情願唔讀書都要做藝人。

仲有一點,係香港公司心態問題,香港女團公司好多都係以一種「試下」心態推藝人,即係佢地都係賭緊大細,三年合約唔得就解散,呢種心態下香港永遠唔會有女團跑得出,特別而家韓國文化輸出咁犀利,舊年我先識lesserafim同NewJeans,今年又有illit,你隊collar已經大部分都係auntie,唔講以為係做港版退貨遠征隊
與其話鏡嬸
不如直接話係某兩個嘅fans先主力咁踩
都有成功,日本嘅玩法就係淘汰制,48個女仔,人氣最差個兩三個咪換走佢,加入新人,個前提就係人口要夠大先夠玩。

暫時睇到香港女性fans消費力好強,我覺得玩男團可能會有得做,香港做女團比較難。
香港無老闆有遠見,無金主肯冒險,無製作人有能力

SM 當年好似用好多資源訓練Boa,最後成功攻日,kpop 掘起的重要時刻

香港會唔會有娛樂公司肯花錢同時間訓練第一個,咁自然就會出現第二,三個…
與其話佢能力
不如話佢係黑氣石
不論幾多歲嘅男人都係愛18歲嘅女人
Super Girls真係生不逢時 依家出道一定紅到好似鏡咁
造星2本身好似想換走鏡的成員
無認真睇晒套野,只知Alton 向花蛆示愛,edan 搵到定位,花蛆力保老虎,AK發老脾
免費巴成為最冇存在感的冠軍
原來viu 個Chloe so 以為係as one
個樣同以前有啲分別
真心想問有冇整過,依家靚左好多
基本上佢地做歌都唔係aim 國際市場
唔夠洗腦 仲要有廣東話係入面 外國人好難跟得到嚟唱
MV冇乜邊隊揼本拍到佢地嘅水準
學你賣相就死啦,肥得嚟冇波
講係咁講姐
造星2只係拎黎俾mirror做踏腳石做團嘅宣傳
Collar由一班Gay佬/ 女人, 選出黎,

結果成班 女,
都係男性化.. 黑臉..

俾真男人做評審啦吊.

要後生靚女呀.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞