香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
搞清楚兩樣野

1) 大部分香港女團都係走韓風,冇乜個人特色
即係有得睇正版,點解仲要去睇翻版

2) 運動又唔好同流行文化撈埋一齊講
港隊最少係代表緊香港參與國際性比賽,輸贏都係一種榮譽
而普通偶像歌手係冇任何令香港人必定支持既說服力
非富二代係香港單靠唱歌搵食咪乞食
香港市場咁細 唱得再好唔靠其他路數係搵唔到錢
成個大中華/粵語人口都係潛在市場
廣東歌質素大倒退,自己趕走哂啲觀眾有咩計

人地韓國一開始得果5000萬人市場咋
LT出道個陣喺香港都冇人識添
lolly talk走出香港好耐啦
唔係話唔靚 但樣辨認度勁低
公司社內幾隊團體競爭點會炒得起
正如成個K-pop如果得一間SM/YG/JYP/HYBE都唔會炒得起任何競爭

而且其他唱片公司點同香港首富家族旗下,又有電視台既Makerville鬥
資源,媒體影響力,曝光度都完全冇得比
成條香港男團/男歌手水都已經畀Viu食左9成,只係佢地紅到香港頂流水平都帶動唔到廣東歌流行,傳唱開去
由Day 1爆紅到依家都仲係香港塘水滾塘魚

就算同第一代既韓團都冇得比
點會冇起碼睇過造星4既人都會識
小如
廣告純粹係因為LT個幕後老細金主太大勢力
我諗會支持 因為你所講嘅例子 一出道已經係完成品 唔同LT collar mirror 依類育成
應該成隊解散 冇眼睇呢隊嘢
daymaker喺香港簡直隻手遮天翻雲覆雨啦
其實係架得班beta male 會追但你想翻身係要踢走啲人架喇
20以下
講多啲
笑死。我出街場都見到啲人踢波唔錯,咁係唔係代表佢地有能力踢職業
你咁厭仔,男團都無得玩
你知唔知人地喺好撚細個日日專練,唔係香港咁當興趣
你覺得間唔中練踢波同外國細細個入職業球會少年軍青年軍可以比
其實唔似兩件造星會比較好
Detail plz
Super Girls 同 As One 其實好好 無天理
viu係電視台做音樂節目真係算多種類同開放,但無咩人睇,幾多網媒吹捧都無用,同埋捧人就真係唔掂,定唔知係咪香港無晒呢方面人材,買返個有實力既人返黎帶團都無。鏡真係只算好彩,領直頭浪費人材。

華納寰亞英皇個d又造唔到激烈競爭,Mc,edan 都係撞一下就無晒火花。爆光率比viu系實在太少。

如果要炒返起d, 應該同viu傾下真係推多d綜藝,大堆唔同公司後生藝人炒埋晒一碟,拉高返辨識度先有得搞。
想搭單問下呢隊係咪地下團體嚟
日本風,啲團員幾cute
但有陣女僕café 味

https://www.instagram.com/feather__info
我附和咋,你要問番講果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞