香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
cafe果班地下idol咪咁玩
冇數圍一早收哂皮
但冇人氣既點練都係冇人氣
睇韓團好過啦
Newjeans Gidle 幾好睇
其實個樣唔得就唔好發夢啦
身邊d人累死佢, 明知唔係果回事仲日日同佢講你好叻, 跳舞好勁, 好靚
搞到條女謎之自信, 最仆街不嬲都係果d起你面前讚到你仆街背後笑到你傻既人, 尤其係d女人
連香港最有錢搞都唔肯揼水,
明明娛樂事業係需要銀彈攻勢加以10年計既投資培育,
你幾個月硬捧左兩隊仲玩到而家都還得神落啦
資金又冇又度縮,
做野由上至上求求其其,
結果出黎product唔得, 人唔得, 出到黎舞唔齊, 5音又不全, 跳兩野又病, 跳三野又話入醫院,
但呢樣唔怪得晒佢地, 可能真係港資特色短視搵快錢chur鳩佢地搵快錢冇時間休息又不務正業搞到咁, 呢d都唔係單方面造成,
但到而家都仲大撚把傻閪掉錢入黎睇你, 仲想點, 要想真係搞得大衝出香港1定唔係而家咁撚樣囉
https://youtu.be/EEvz9Dnq9A0?si=nH5S3AzyywELFlxN

佢造星面試hang 機,咁明顯就跳舞唔叻
機會留比有準備的人,比人點名再跳一段,勁人係會遊刃有餘

真係最好機會,只係你自己把握唔到囉,衰左又話懷材不遇
https://youtu.be/sb3MsD5h8mY?si=epW8c9jYBGgyRdj2
要肯面對現實失敗,反思同改進先會變強
有人每次失敗都變強,唱歌跳舞rap,作歌填詞學晒
技能樹點滿晒,就算比人話醜女,都阻唔到佢出道
佢就係田小娟
港團係難,資金難受眾難,公司又唔會諗後續,邊撚度有咁多時間揀人同幫下一棒嚴格training,第一代就接廣告幫公司賺錢啦柒頭

現時collar就算鳩數啦,定位唔明確,內在又冇乜,就當佢縮到最掂果幾個喺度,再襯佢地仲有青春大力史無前例科水rebuild,頂盡Twins水平

Lolly talk定位明確,就算唔講內在,但真係硬件問題起步出圈都有困難,更加冇後面大力科水

東亞頂流見人地咁風光,韓流每個團每個人都十歲起十年培訓千人揀一;日系真係咁啱得咁橋yoasubi兩個都係資深音樂人互補到不足,一隻夜に駆ける後大把水肯科落去,又真係堅料好多音樂都做到,仲埋到國粹宏揚海外動漫條水,就算食返東亞計樣又唔算差,點比姐
一個好好既例子
所以真係好心衰左就唔好怨天怨地, 明明就係唔夠料,
一味圍爐自high有撚柒用咩
人地韓國真係個個下苦功, 點似香港跳兩野就話自己好努力
其實唔夠料都唔係問題, 退居二線做dancer, 認清自己位置就得,
香港就係太多人不自量力, 唔夠實力就起到怨冇人賞識真係好肉酸
樣又唔掂實力又冇邊有得怪人, 一係去整容, 一係真係練返個實力出黎
兩樣都冇就唔該收收檔先
lm
香港冇實力先比公司組女團
有實力既就solo
真 好心唔好用香港嗰班廚餘同人比
係有選擇下點解我要揀跳舞 唱歌 外貌都輸既香港女團 又無話個風格好特別 甚至連支那女團以上三樣都贏撚哂香港女團 香港又無一個係真係好正規既所謂練習生文化 個個女團出到黎都係好似臨時組出黎咁 一係本身係fd 無一個理由係要人支持到
同埋香港個環境本身就好難比人追到星
你問出呢個問題都幾幽默
根本成個環境同實力都無可能殺得出國際
成團得Marf day ivy 有廣告
其他4件好似真係無單人廣告
團廣告得同老細嘅其他公司俾
韓國係下完苦工都唔一定成功,一個人成功代表好撚柒多人失敗
所以好憎跟風學人,本身香港以前黃金年代都係捧女難,女團都係得twins .何況宜家,本身個環境就唔岩就唔好學人
台灣醒搞啦啦,成本無咁高,又唔係跟人,台灣自己又鍾意棒球殺出得血路
睇看見你的聲音
唔計嗰啲完全素人同出過道之後唔成功退出幕前嘅人
有啲係努力中同努力極都出唔到道無奈放棄嘅
一表演嗰吓真係會諗點解咁都出唔到道
得after class可以衝出香港
所以香港個問題係成個結構成問題,唔夠足夠嘅市場職位俾人搵食,如果得成功嘅人先搵到食,失敗嘅全部仆街死,咪愈來愈小人入
點解中國咁多人但中國足球咁閪,就係因為實際參與嘅人少,英格蘭得5千萬人但佢嘅球隊計埋業餘成萬隊,業餘入面有啲助教都有錢收下,即我做唔到美斯C朗踢英超西甲,都可以踢英冠英甲乙,再落啲都有全國議會兩個組係半職業,再唔係去業餘做助教,依啲係政府長遠搞,唔係一兩間公司
呢個真,駁唔到
所以真係好黑仔
依首本身應該要爆
都想知邊個金主咁勁咁大勢力
仲要神秘到每次問都搵唔到details
COLLAR《Gotta Go!》Official Music Video

COLLAR
33K
Views
Apr 29
https://m.youtube.com/watch?v=gR3jaxz3-eA
因為香港女團低汁 好撚樣衰
其實搞女團都唔係咩問題
但好似我上面咁講,冇自己特色仲點吸引到本地人支持
依家啲香港女團大部分都係走韓風
同依家走紅全世界既韓團撞哂路線
除左唱廣東話仲要唔係唱得好聽,仲有啲咩可以吸引到本地人支持?
同真韓團比由頭輸到落腳

就算走韓風最紅果隊Collar背後有咁多資源,都係小眾kam毒撚做fans為主,女既都唔鍾意都知咩事

本身香港女團搞得成功真係得一隊,而且係最有本土特色,啲歌最受歡迎果隊
10年代初期出左N咁多隊韓系女團都冇一隊係成功,依家又重蹈覆轍
仲要搞到廣東歌真正小眾化,愈黎愈少人聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞