香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
首先要靚同後生真係基本
然後你要有人識出歌
collar 咁多首可以無一首好聽
https://youtu.be/8ekZuvzLbsk?si=rnh7Umswzl_4IXdh

香港跳唱叻的人未必多
呢位妹豬自意為跳舞叻,造星面試時叫佢freestyle 跳,就hang機
咁癲
twins唱歌咁撚廢照紅到依家
貧富懸殊問題, 無得搞
香港靚女俾有錢人包好過俾一班普通人課金
有錢佬好多閒錢多到包幾條女 每個幾皮一個月
一個月一個先執一兩次 d女又唔洗拋頭露面練歌練舞
其他地方有錢人未咁有錢
去韓國集訓出道
其實香港做團都真係幾難
twins唱歌咁撚廢照紅到依家

咪就係 "吸附效應":
於某時期當紅嘅組合,其成員及擁躉會隨時期一起成長,一起回憶。
即使係Y2K 時期 "Cookies" 解散多時,成員各自發展,大家可能會關注原成員嘅動向。
歌紅,夠入屋已經贏晒
唔好成日幻想香港係乜嘢國際地方就會合理
根本大部份國家女團就殺唔出國際
你聽過越南泰國台灣波蘭馬來西亞女團殺出國際未?
世界咁多國家地區,成功者係極少數先正常
香港市場仲要細成咁,廣東話廣東文化又冇嘢吸引,小小土壤都冇,成功殺出先係唔合理
普通大學生都唔會問自己點解攞唔到諾貝爾獎啦,攞唔到係正常的
Asone死剩種仲有陳葦璇
雖然玩極都唔紅
咁男人又會去支持mirror?
其實collar果8個人本身係無問題,果陣出黎個勢好勁
就算成日比人講既360同達達星人,係舞台上既表現都收貨
只係一個電視跌落黎就一野打沉晒
香港人本身閪
大嫣咁既樣
仲叫妹豬
呢個明顯個樣同皮膚都出晒事
暫時女團玩法有兩種
1.成長型
即係出道只有基本歌喉同舞蹈底子,靠累積Fans共同成長,同時歌喉同舞蹈跑出嘅女仔可以有機會單飛,日系女團同香港女團大多都係呢種玩法。

2.培育型
公司由11.2歲開始簽你,花四到六年時期培養,直接16-18歲出道,之後簽十年合約,基本上28歲就到產品盡頭。韓團就係呢種玩法。

香港嘅資本暫時只玩到類型1,但類型1係30團先可能有一兩團跑出,基本上係好殘忍玩法,但香港缺乏嘅唔係女仔,而且缺乏完整音樂工業,所以好難培育到一啲國際水平級女團。
拍寫真
有咁多韓團睇 點解要睇港團
其實韓國d團都係得7年命
佢地叫七年魔咒
Ching 幾厚道
覺唔覺係Wing 的能力同人脈有問題,抄歌事件,造型,mv 多次出事
Idc 亦係最多路人失望的歌
認同 根本香港市場就勁細
全個世界都唔知有冇3成人知咩係香港
香港人只可以圍內玩
做藝人又易 完全唔洗訓練 做陣kol 又可以出下歌拍下戲
做香港藝人諗衝出國際係唔實際
做香港夠紅賺廣告錢 係每間公司既目標
香港男人生活壓力大
得閒都搵錢供樓養家
後生仔又越來越少
仲有d 一早plan 好風格咁訓練同揀人
定位好清晰,新牛,xg ,young posse
男人四十一枝花
女人四十新何媽
夠開飯就得啦,人地搵錢仲多過你
講真一年娛樂圈咁多新人,邊有可能個個紅搵大錢,做雞都唔係個個有運俾有錢佬包啦
Collar嘅話首先必須要清咁幾隻 380 Winka呢兩隻冇得留低 始終380真係一個人拉起成隊平均年齡,Winka 就單純mk老泥妹太柒冇fans緣。之後day嘅話始終Nathan肉便器呢個朵太深刻個人會建議單飛出黎拍下廣告,其他嘅話練下歌舞,換撚左個造型師佢,唔求佢地做到韓團咁嘅水平,同 as one比得架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞