香港女團黎講其實條路應該點行?

534 回覆
136 Like 26 Dislike
乜水
問南韓人對音樂節目既印象:
《音樂榜單》
《音樂中心》
《音樂銀行》
《人気歌謠》

問香港人對音樂節目既印象:
《勁歌金曲》
《勁歌金曲》
《勁歌金曲》
《勁歌金曲》
韓國娛樂方面最大金主係政府點比,人哋本身娛樂文化係國策,用每年用GDP 高過1%去搞
韓國普通人自殺都高喇
病態社會
基本跳舞都唔齊,明明只係勤力練就得嘅嘢嚟
唱歌想搵個唱得好嘅都難,最好得個Winka
未計個樣...得chloe so叫襟睇
造型更加長期不愖入目

Sell性格嘅話,公司唔識包裝
Sell青春又唔係日韓咁搵啲15、6歲就出道

唔係話想踩,但真係好難搞
上大陸
笑死人咩講實力講樣講身材邊到夠大陸妹嚟呀
關你撚事牙
chloe so
ada仔事實係臭雞wor
(no offence)
source
肯同領導訓再講
韓國就起碼有jyp,sm,yg鬥熱錢出團炒起個市,競爭大之下成個產業(梳化服排舞歌)要有job就焗進步(抄)求生存。香港除左viu燒左幾年錢已經縮晒,食埋鏡仔條水應該一個時代完結。已經做埋錯同動森搞內部競爭可惜都係炒唔起。其他唱片公司都係抽水造星水食下,都無咩競爭心。獨立歌手更無錢要爭第一。

明明浮返堆有潛力後生,都係生意佬即食文化唔培養浪費晒。演員都叫有機會出外國搏下,歌手真係去韓國搏出道就算。
都唔知連登仔咁多分析jm
你一個城市仔比盡700萬人撐,事實得幾十萬可能會睇本土野
根本係無客
比你吸晒都係好少客
仲要吸唔晒
講到尾香港人就係鐘意踩自己人當年AsOne韓國出道大把海外留言係正面欣賞,但香港人就踩到佢地傻,首Candyball都係近年被cover先叫紅返,但個團已經死左

仲有Supergirls當年都唔少好歌,但某班fans不斷叫佢地單飛,最後Cheronna真係單飛出solo就冇人理佢,加上爭仔單野係咁俾傳媒花生友煲。講到尾,幾有實力都會俾班網民玩死

近年Collar就唔洗講,有留意都知佢地跳舞齊唱歌都愈黎愈穩,但某報媒體不斷佢地一開concert出歌就準時出post帶風向踩佢地,一係就話佢地雜牌軍、一係就係咁重覆soching離團一盤散沙、再唔係就係咁Nathan $100can, 煩L到

LT叫做個定位清楚同真係青春無敵,班妹熱血、班fans團結歌又穩定地高質,製作班底同d衫都冇點炒過車,又keep住有商演接,應該可以行得更遠
下海
都要老闆級有能力遠見先搞得起,可以睇胃酸人介紹三大司老闆,佢地為kpop注入不同元素
香港夠話搞創科,電影d 錢落到去,都係比人cap 水多
同樣時空,侏羅紀公園沖衝左韓國電影,之後國策保護左韓國電影,班影視圈都好努力發展CG追外國,依家韓國cg 都做到世界級
香港以前都有西遊記,我和疆屍,風雲,頭D,之後都停留原地,係近年古生加大陸資金先有D起色

最新,韓國政府見到星劍反應好,又谷遊戲業
話唔定有D“不可告人嘅秘密”?
入得娛樂圈邊條女唔係陪訓?
Collar 應該係最多資源的女團,大眾對佢地有預期係好合理
抄歌,Mv /造型炒車又話香港人唔撐,撐唔落喎
私人野引起的公關災難都係自己攞黎,做明星係咁㗎

下個mv 唔好再有天台景喇,比人笑
咁你講幾個勁過after class 同LT既大陸女團出黎先啦
https://crossing.cw.com.tw/article/11521
求其search,你搵下都大把,人哋搞咗廿鳩幾年
要通關先追到kpop 咖咩?

N年前潮文已經咁講
Chill club結果已經好明顯
Nancy kwai贏marf
但係香港依個年紀一定學業行先,唔全身投入娛樂圈好難搞,其實仲有隊xix無人理,不過佢地都係同AC一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞