家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
如果我只係SHR, 得一個儲存空間係正唔正常?
咁樣唔係正常咩
raid 10 最好 4x read 2x write
我依家部224+有兩個Red Plus行緊Raid 1
因為聽人講用兩個差唔多時候出產嘅
會有機會同時兩個Fail
所以我想買個HC310/HC320去代替其中一個
我想問到時買咗係咪直接掹一個出嚟再插個新嘅落去做rebuild就得?
咁可能我記錯咗之前係有兩個
最好backup 一份 copy 先
巴打你行 proxmox 有冇 crashed?
上網睇又係有人 ms01 + 96GB ram 行 proxmox 會 crash ,但好似 upgrade 左BIOS 就無事。唔知真定假。
見呢部靚靚仔仔價錢又啱心水,心郁郁想買。
我見過鬼就怕黑, 我UM790 pro proxmox 上個月有三日每日hang 一次
跟住今個月到呢家月底都冇hang 過
唔會再買呢個牌子, 呢家冇事就暫時由鳩佢, 預佢隨時死亡就換部有牌子既算
有人話對crucial 96gb ram好易有問題要換,我就好彩咩事都無,bios都唔使update
都係睇手神
有咩其他牌子推介
目前你要MS01 呢種spec 同size 係得佢
我會寧願砌部itx 或者 matx 算
搞到我心大心細
想問下我行Raid 1 想對抄D野落新HDD 但本身得2個Bay 係咪直接是旦抽起一隻抄落去新HDD度就得
另外我見到918+ 支援埋Windows 常用格式 究竟佢可以咁行NAS 定當DAS咁行?
想整個音樂Server 唔經電腦聽歌
不過好似IO Data Soungenic 岩我多D
如果你喺香港咪買嚟試下,機有事唔好彩要換都好方便,Ram就睇你自己買行定水
我機官網買ram就amazon US買,nz撚所以兩樣都係隔山買牛
都唔係加少少
我選擇會直接換左對喇叭先
1. 可以
2. 行SMB既話可以經網絡讀檔
3. 其實你個D streamer device同普通NAS有咩分別?
音響好多玄學野架
只係我想買果部Soundgenic 可以駁USB CD Rom 直接RIP CD讀埋自動搵埋音樂Database整理埋歌名歌手同邊隻碟 直抄埋落去HDD度超方便唔洗煩
不過而家少人買CD 少眾玩意黎
上網睇教學話好似可以另一部機裝Synology ABB 一齊玩 不過未研究咩黎

BTW 唔該哂 解答
4TB肯平未 想買6條裝入MS01做all flash nas
你一件過all-in-one有個好處係處理電源同接地由佢開始做就得
但例如比較deployable嘅做法,係data照擺network,經ethernet射俾end point,咁係個end point先需要理電源因為佢先係同playback嗰面同組
(利申: 我做緊唱片相關行業,以前做過錄音,根本studio都係咁做)
呢一分鐘我公司呢度係咁:
CD同一隻Pioneer UHD BD 5.25" drive cage插Mac rip
SACD用一部可破解用iso2dsd嘅舊BD player rip
兩耆都經Mac處理file之後掉上去DS1821+
(呢度為止都無特別處理電源)
而響隻S記入面,用docker裝Roon server,堆sound file係一掉入去share就直接受scan即刻會彈入library
我公司有起碼廿個end point,但最主要係listening room度用部Mac mini 2012做,因為佢同一時間可以插TOSLINK出2.0,HDMI出multi-ch,USB插一隻DDC (我用緊一隻出到SPDIF over AES嘅盒)
TOSLINK同HDMI餵俾一隻有balance in/out嘅surround pre-amp,AES就直出,全部都係XLR插去俾一set 5.1嘅Genelec (佢地有埋DSP cal,已經cal好)

Synology ABB係backup用架咋喎,你想用佢做到咩功能?
因為我上面個setup依賴Roon,所以好多野都唔需要自己set,但例如要街外access個library都好簡單我開一個OpenVPN server就得,行TAP mode可以做到network discovery嗰part因為同一個subnet
我今日買左隻TR 004
想由Synology NAS Backup一份落去 TR 004
https://hk.xfastest.com/51786/xf-openbox-qnap-tr-002-tr-004-hardware-raid-das-review/6/

呢篇野話會Format 左隻TR004 做ExFat
究竟有無方法可以唔搞到硬碟格式做Backup
第三方軟件都可以
唔該哂
而家研究緊點用Foobar 2000經NAS連落我隻LSXII再用Foobar Remote播歌 似乎可以Bypass電腦處理
點解要咁做
窮囉
Roon呢D就玩唔起w
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞