家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

891 回覆
9 Like 0 Dislike
入門synology 2 bay 應該買邊個款好?
budget夠既話上224+
有個小問題,部truenas有時會ixgbe firmware error斷線連唔返
但熄咗一日後再開,到依家幾日都無問題
可以點查原因
未用過TrueNAS,但係我推斷有可能係張NIC 過熱搞到佢Down左,你用緊邊一張NIC ?
熄咗機就睇唔返dmesg
一係斷線嗰時console入去睇dmesg
一係就裝個logging agent儲起dmesg等你reboot完都睇到
Synolody NAS 而家用緊 無sdd 既機, 用iphone 睇server backup d 相load 都幾耐下..

想問下如果換左部有ssd 加速既機.. 係咪會返, 做到google photos 既效果?
inspur X540
d 淘寶垃圾卡
已經用40mm+12cm吹住
用邊個shell
truenas 定 linux
可以俾埋command我嗎
無論truenas scale定core 應該都support dmesg?
我諗你可以插keyboard+mon上部NAS check

https://www.google.com/search?q=dmesg+guide
X540呢啲第一水Intel 10G NIC出晒名熱
我有三部Lenovo SFF vSphere Node都係用X540 , 機身表面摸落去張卡嘅位仲熱過CPU heatsink位
有冇型號?
我部入門224+都係秒load
J係廢u就無辦法啦

上面都有人講咗係CPU廢

如果真係好介意嘅話可以換423 +/224+
淨係加RAM效果已經好好
唔需要加S S D
Synolody 連 raidrive好慢,開個folder都要load勁耐,係邊度set錯野?
有冇關係用緊ausu ax4200,但清單冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞