家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
純粹比我一個係WINDOWS PC MAP返個DRIVE黎用
外置大型DOCKING咁
可能有時拎佢黎BT下野
應該唔會係街 連返屋企個NAS用
多謝解答, ZFS有咩好處?
有冇人知?
你可以咁理解
不過MG09好似幾嘈,如果你睡房用的話睇路
呢隻MG10
同系列產品既新一代 前代都用得咁呢代都得啦
好處:
Data checksum (corruption detection), Copy-on-write (可以整snapshot, 冇write hole)

壞處:
一開始決定raidz後冇得減碟(加碟係最近先加既功能),storage過左total 80-85%之後performance會degrade,需要多D RAM(至少8GB起步)

ZFS enterprise多人用
TrueNAS就係令你易D玩ZFS既OS 你唔要ZFS既話唔洗諗truenas
https://stackdiary.com/linksys-velop-routers-send-wi-fi-passwords-in-plaintext-to-us-servers/

Linksys Velop routers send Wi-Fi passwords in plaintext to US servers
睇左下,好似係send plaintext password (HTTP)比cloud
Proxmox都有ZFS support,好易上手。
今時今日玩homelab,我會建議裝左Proxmox做host先,基他嘢先之後再諗
黎緊想用舊PC整個RAID6 組, 係屋企比自己用
TRUENAS玩過下 好似唔多功能,我都無咩特別要求,係咪裝返WINDOWS 仲方便
bbut如果你講簡單易整既話 我唔知windows setup raid易唔易
但truenas有zfs 算係大加分項
多謝解答, ZFS有咩好處?
好處:
Data checksum (corruption detection), Copy-on-write (可以整snapshot, 冇write hole),data compression with minimal perfornance loss

壞處:
一開始決定個pool大小後冇得縮小pool size(加碟係最近先加既功能),storage過左total 80-85%之後performance會degrade,需要多D RAM(至少8GB起步)

ZFS enterprise多人用
TrueNAS就係令你易D玩ZFS既OS 你唔要ZFS既話唔洗諗truenas
多謝樓上兩位指教,GOOGLE左你地比既詞都見係幾大優勢黎
睇黎ZFS好處多過就咁WINDOWS起
我舊機都有32GB RAM ,CPU係AMD 3600可以唔怕唔夠RAM 唔夠力
我器材除左想買4-5隻HDD做RAIDz2/RAID6
仲有兩隻一樣SIZE舊SATA SSD 係咪都可以用黎做緩存
利申唔識
我覺得你用SSD做boot disk就得(truenas好膠 佢一定要食你成隻disk做boot disk)
想緩存既話其實不如加RAM 冇野快得過RAM
又或者如果你有spare m.2 slot既話 買條細ssd做boot disk
然後HDD開個Pool 然後兩隻SSD又另外開個Pool
然後睇你想裝咩 想快既野就裝落SSD pool到先
會有咩野要裝?你通常係裝咩?
家用你會唔會開VM 一個OS做NAS 一個行WINDOWS 做下其他野咁
睇你既姐 可以行Docker玩下plex/jellyfin, adguardhome, discord bot之類 好多野玩 我自己都有行唔少docker野
VM有需要咪開 例如你完全唔識+唔想學Docker既 咁你開隻Windows VM 24/7咁你想要既software都得架 不過VM同Windows比較燒資源咁解

可以睇下呢個
https://regunakyle.github.io/regunakyle/posts/004_lihkg_docker/

如果你行docker/vm 佢地既file可以裝ssd pool

同埋就算你塊板冇m.2 都可以買個pcie x1 to m.2 card (淘寶好似20蚊買到)插係spare既pcie slot到就用到m.2 ssd
岩岩睇左下 truenas scale原來下一版先加native docker support
雖然應該有方法ssh入去搞docker 但我覺得都係咪搞咁多野 開住VM行app算
ZFS晍support SSD做write cache。
可能做read cache但日常用冇乜幫助,而且好快會隊冧個 write endurance 。
我行Proxmox,3個LXC(類似 docker)
-Samba share
-Torrenting
-Jellyfin (暫時係另一部機,不過可以喺埋NAS)

有興趣可以搞埋Nextcloud等其他嘢。
-Samba share
-Torrenting
我諗都一定會搞

望左陣plex/jellyfin原來都幾方便 好似可以整合得靚仔D 唔洗係WINDOWS file explorer慢慢搵片,原來仲有AV_Data_Capture 要研究下點行到

VM/Hypervisor OS個底仲有咁多野揀 花多眼亂
多謝上面兩位提供方向 一陣我睇哂3篇文先再問下
我覺得你既然本身都係諗住玩NAS 咁不如照樣TrueNAS scale行住先 佢都可以比你行VM玩apps
第時真係諗住expand既話可以買隻mini pc行proxmox都得

一開始想做太多野 最後會咩都做唔到 由少做起係最好
你setup hypervisor都要讀下書 到時冇曬熱情就無謂
都係 睇完篇野真係好多野玩 多野學
工作上都用過vmware
覺得幾好 可以好方便起新機出黎試野
如果界一個位出黎做TRUENAS 一個WINDOWS拎黎玩下都好
可惜vmware要比錢
我有條Windows Server 16KEY 用Hyper-V唔知會唔會好過
Proxmox VE
唔係好識欣賞hyper-v
08 2012 2016 2019 都試玩過, 總係覺得唔係好唔可靠.
聽聞hyper-v 可以gpu partitioning , 係幾好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞