家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我用wifi的
因為之前都冇呢啲問題
同埋我要做嘢用

睇過正常冇問題
同埋頭先已經即時聯絡咗工作人員~
佢話我Router可能有事,如果我有事嘅話正常連Wi-Fi都會同NAS一樣即時上唔到網。但係我又冇遇到呢種情況喎,真係古怪。
有冇可能轉lan線?nas個傳輸量同你平時wifi上網個傳輸量可能差好遠,或者一直有問題只係平時feel唔到
不如你試下插線先,你用wifi 人地懷疑你router 問題都正常,不論係咪耍你。wifi 唔知乜事斷下斷下好常見。
我就係插線用NAS呀
我就係插線用NAS呀
如圖
已經插晒兩條lan
咁你又話用wifi
我只有其他DEVICE
sorry for 1999
我上面都鋪返啲相
不如你試下插線先,你用wifi 人地懷疑你router 問題都正常,不論係咪耍你。wifi 唔知乜事斷下斷下好常見。
我就係插線用NAS呀
咁你又話用wifi
指係其他DEVICE
sorry for 1999
我上面都鋪返啲相
Linksys Velop Pro 6E Tri-Band Mesh WiFi 6E X2
DS423+
MacBook Pro 13 M1 2020
Mac 用lightroom 斷下斷下,然後有人建議set 下mac 個 Ethernet setting, 跟住你話用wifi ... 不如講清楚先啦。
再分開 troubleshoot 下, eg. mac 直播nas .
Nas用lan
Macbook用wifi
咪就係叫你唔用wifi 試下lor
巴打唔好意思呀
如果係WI-FI問題,我想請問一下關唔關我用Mesh事?
型號:Linksys Velop Pro 6E Tri-Band Mesh WiFi 6E X2
你試下LAN線work唔work先?
建議你部mac用lan線駁,test咗部nas同router之間connection有冇問題先,可以裝呢個測速

https://mariushosting.com/how-to-install-openspeedtest-on-your-synology-nas/
咁我要買switch先
我個ROUTER得兩個port
全部俾晒nas
再一次多謝同麻煩晒出手幫助同解答問題嘅巴絲打
買啦,遲早有用嘅

真係唔想買咪唔駁出街,就咁nas同macbook test
咁我又想問可以點test~
即係nas同macbook點對點test?
nas裡面有software可以test咩?
其實唔使
set 固定ip直駁係最易睇nas有無事
nas 有無web 版 upload tool? 有的話試下upload 一大堆大file 上去試下有無斷?
可以isolate 下係咪 smb 問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞