家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
我見ds918+ 單碟最大16tb
有冇巴打試過換20tb用唔用到?
Synology 單碟見過人哋用22TB , 我諗應該我問題(除咗硬件限制之外)
想問下呢度有冇人用過QNAP QSW M2108-2C

上個月買咗之後發現主要開咗Flow Control之後 , 部機嘅溫度會突然間好熱(火牛都係), 之後冇嘢會自己Reboot , reboot 多幾次之後會死埋機 . 但係唔開Flow Control 就冇問題
單碟去到咁大記要consider 埋resilver raid 嘅時間會越來越長 resilver期間壞多隻碟嘅機會大增 要平衡返風險
去到十幾GB一隻,至少都要用RAID6
我比較paranoid ,8GB*7都已經行緊RAIDz3
其實我都係用緊20T碟 不過因為係家用同顧及擴充嘅難度就選擇左用RAID10嘅layout 希望盡可能減低resilver嘅時間同loading 唔好咁易死碟
突然諗到換個6bay嘅nas定係換晒而家啲hdd
而家用緊ds918+ , 4隻10tb hdd行shr
開始唔夠位用
如果換晒做4隻20tb hdd, 咁就會多咗4 隻10tb hdd唔知有咩用
如果換隻6 bay , 咁就可以用返呢4 隻10tb hdd再買多2隻10tb

單計價錢,換6bay+2隻10tb hdd係平過買4隻20tb

但長遠計到6bay又唔夠位時候,呢個問題又會loop過
買佢12bay
有擴充考慮嘅建議自己砌
簡單啲換6bay , 之後每半年慢慢將10TB HDD逐隻逐隻升級就得 . 又可以keep住提升容量 , 又唔使一次過畀咁多錢買HDD . 但係我自己就唔係太鍾意行SHR , 我會自己揀返傳統RAID
見到Synology 有隻Expansion Unit DX517
連埋ds918+ 用係會有個pool定係可以合埋做一個storage pool?
應該係兩個pool?
S記個model number其實頭嗰個數字就係佢可用bay數個總和
你嗰隻就係本身4 bay,加DX517嗰5 bay,咪等於9 bay
而只要佢兩者官方有寫互相兼容,就可以合做同一個pool
而且你一開始係用SHR1/2的話就可以無痛一插就expand咁樣

不過佢呢個加expansion unit就可以合埋眼等佢自己擴展呢個賣點,多多少少係做俾中小企用而唔係俾認真IT或者homelab玩家用
呢個做法個好處得一個,就係無downtime,但壞處有好多,你俾佢鎖死晒成抽野點setup
而且兩個unit兩個火牛,兩者又靠嗰條SATA cable同嗰兩個SATA port,points of failure係非常之多
同一個pool
佢應該係default俾你合做一個pool,亦都俾人揀拆開佢
不過如果唔係合pool的話我幾乎諗唔到任何理由要買個expansion而唔係用另一隻NAS/DAS
Lm
唔好搞咁多野呀,買6bay 加1-2隻20tb似係最岩你ge
一定唔好買多d 10tb返黎
一陣你過多陣用爆個時又會話有6隻10tb點算

你6bay 開頭可以 4*10TB + 2*20TB (咁樣都double 左你而家個storage)
應該都頂到一派
之後應該10tb出問題先咪一隻一隻換到20tb
每次換又可以多10tb用
https://www.amd.com/en/products/processors/server/epyc/4004-series.html

epyc 4004 series (ryzen 7000 rebranded)

唯一好處係可以用server板?
一分錢一分貨啦,呢個性價比都夠屌打煙條同級
好似有樣野叫wireless bridge

利申唔識 等其他巴打講解
冇乜人用ms01

已有,諗住買6隻4tb做all flash nas
DS224+ 有冇人用緊
咁要睇你行咩 Wi-Fi

2.4 GHz嘅話 jam 線 jam 到仆街

5 GHz嘅話又穿唔到牆( λ 太短做唔到 diffraction)

通常接收方因為拉唔到線/唔近 Ethernet port 先要咁做,但 Wi-Fi bridge 嘅兩方要有 line of sight (視線上互相見到大家)先至玩到5GHz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞