家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
pve 新手想請教下 datacenter 下加個 directory storage 同我係個node level 加 有分別?

係咪如果我個cluster 有多過一個node
咁就會同時間係所有node 都生個directory?
想問吓
用victoria scan 新hard disk
每4分鐘有個sector比其他慢少少(110-125ms)
係唔係正常?
有啲人話係因為入邊慢過出邊
咁一定推薦買勁d既款既
HDD要一定要買CMR 唔好買SMR
之後就係每TB愈平愈好
你呢個係咩時間嚟先
Seek time定response time
response
如果唔係consecutive同好多嘅話,我覺得問題不大。

內圈外圈係影響seek time/rw speed姐
岩岩搞掂左
我參考左個教學 加左個item入/etc/fstab
但set個uid同gid都係100000

Proxmox by default 任何LXC入面個root user都等於個Proxmox上面既user id 100000 所以mount個SMB個時set個owner做uid 100000就得
然後再行pct去bind mount個SMB上去

除非你LXC入面再開non root user行service 否則就咁set uid 100000已經解決到permission問題 冇咩難度
如果都要bind Mount,咁同我之前講host mount 完再bind有咩分別?
我以為佢搞完可以直接喺LXC Mount SMB?我都冇認真睇。
其實佢都係host mount完再LXC bind mount

不過佢個教學假設你LXC內另外開個User行service 所以要做多少少野去accomodate呢件事
正常LXC內行Root既話set uid做100000就得
但我連UID/GID都冇set都work。
Host mount 左個SMB,之後bind mount 落LXC就等於正常咁俾個Mount point LXC,應該冇須要搞UID/GID mapping。
咁神奇?
我聽日試下map個owned by root既smb mount入去睇下work唔work
啱啱開左個host 嘅fstab 望過,冇uid/gid flags。
係consecutive
每4分鐘就會有一個高過100 ms
我唔係幾肯定Victoria show緊嗰個係seek time定係response time
我總之就係喺Test嗰版做

之後我再喺log度抽啲多過140ms 嘅sample
上下100000個sector再做
發現又冇問題
所以懷疑真係好似大陸佬講header要休息
想買碟做offline backup
見到啲refurbished平幾舊,照有保,值唔值得博
十幾GB嘅話又真係難搵啲,要好好珍惜,usb手指都就嚟唔出,用埋software hardware raid好好保護喇要
#95咪話打錯巴打做乜
睇平幾多,如果你已經有另外兩份copies,咁的確可以博下。
有冇人知邊到有賣哩啲Lian Li SATA backplane?

部二手PC-Q25塊plane成日接觸不良,出ATA error,搞到隻NAS degrade

轉過第二隻碟,換過線,都係嗰個位出事,應該係塊plane。搵左一輪,不過好似太舊到到都冇貨
我岩岩試左map個root既smb入去 行touch會話permission denied
情況係咁:
root@bkhd-generic:/mnt/pve/ds220# ls -al
total 1
drwxr-xr-x 2 nobody nogroup 0 Jul  6 13:27 .
drwxr-xr-x 3 root   root    3 Jul  9 15:50 ..
drwxr-xr-x 2 nobody nogroup 0 Apr 17  2022 backup
drwxr-xr-x 2 nobody nogroup 0 Jul  8 22:06 dump

root@bkhd-generic:/mnt/pve/ds220# touch asd
touch: cannot touch 'asd': Permission denied

不過既然map uid work,我唔深入研究了
Work就唔洗理啦
我應該有喺mount 完之後再轉左755定點。
我都係預俾個Jellyfin read only ,所以冇大問題。
黎緊想用舊PC整個RAID6 組, 係屋企比自己用
TRUENAS玩過下 好似唔多功能,我都無咩特別要求,係咪裝返WINDOWS 仲方便
NAS你想要有咩功能你講得出黎既TrueNAS靠Jail/Docker都可能做到
bbut如果你講簡單易整既話 我唔知windows setup raid易唔易
但truenas有zfs 算係大加分項
有冇問過香港代理?
請問呢隻係咪for NAS ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞