家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

889 回覆
9 Like 0 Dislike
睇左price.com同3C/法奧等等網店既價錢先再決定
shr1容量比raid 5大 但同raid 5一樣淨係單一隻redundancy 炒左一隻既話要rebuild既時候又炒另一隻就data死清光

shr2我禁左下synology個raid calculator,4隻碟既情況下容量同raid6相同,所以可以揀raid6或shr2。呢兩個既賣點都係有兩隻redundancy(死兩隻先死清光)
我覺得你可以考慮行兩組raid 1,可以比shr2/raid6既容量大既同時又有(sort of)兩隻redundancy,缺點係變左兩個儲存區(一個8TB一個6TB)

https://www.synology.com/en-global/support/RAID_calculator?drives=8%20TB%7C8%20TB%7C6%20TB%7C6%20TB&raid=SHR_1%7CSHR_2

最緊要都係做好backup 咁你就算屋企著火都唔會死清光 尤其是你工作用data更加要做
驗腦節買有得同sg影相wo
我用緊 DS1618
本身5隻 SSD 行SHR2
而家發覺唔係好夠位
想轉返Raid 5,應該係唔係都得返炒晒出嚟再重頭黎過呢個方法
求指教
用咩多
夠唔夠用
主要用嚟儲屋企相
我喺部舊Notebook度拆咗8GB RAM出嚟用
依家用docker macvlan 開咗adguard Home
冚家過濾廣告
遲啲仲會想玩埋PT
好滿意

不過自己硬係感覺買423+好似好啲
雖然Hardware同224+一樣咁滯
但多兩個slot
同埋有得用ssd caching
呢個就睇你budget
SSD cache要好大量細file,同埋同時有多人access個server時個功用先顯著
姐係工作用,成team人用,用隻NAS行少少software / database等等
平時個人業餘用途擺吓media好難會見到個分別,除非係Plex server之類
講起NAS,1-Bay NAS嘅定位究竟係咩?無FT無performance gain ,大多數都係單GbE,換碟就要Reset成隻NAS / 倒Config。要夾硬諗嘅話頂多做Remote Site Local Cache用啫
NVMe SSD Cache夾iSCSI用感覺
體驗版
我DS1821+有隻iSCSI Data Volume ( 8T x4 RAID5 )用DS224+ 18T x2 RAID1 行SMB3 Multichannel做Backup
夾埋上面一齊覆
1)插電視bar bar bar做Storage Device嘅話我直接買USB External HDD仲抵
2)唔知Backup , 呢個真係好難答 , 除非你當佢係Off site back up
3)體驗版:1-Bay根本體驗唔曬NAS嘅feature , 特別係多碟Performance Gain同Redundant 都冇
RAIDZ3,都係得閒copy下落隻外置硬碟就算
冇check過啲資料讀唔讀得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞