家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

891 回覆
9 Like 0 Dislike
Terramaster嗰堆Intel CPU NAS?
ugreen
多謝上面巴打suggestion

而家睇緊京東有個wtr pro
1399人仔淨機
N100, 4bay, 2x2.5gbps, 1x m.2
巴打你都幾勇, 我買完Mini forum 部 um790 見過鬼都怕黑
呢D 不知名牌子我真係唔敢入
我窮有錢直上synology啦
我再睇睇先
都唔係架, 我老正同老翻都有用
寧願用老翻
想平平地入手第一部nas,建議ugreen 定自組TrueNas
睇用途, 想方便大陸ugreen 可能開機有哂你要既野
truenas 自組睇你揀hardware 同setup
我自己會揀truenas, 打爆128gb ecc
唔該晒 再研究下先 。諗住都係 Low budget 玩下先
你而家手上有冇舊件可以用?

一係睇上面我講個個WTR PRO囉淨機1399人仔
自己睇完review再入手
自組嘅問題係software要自己搞,你唔嫌煩就ok。
Terramaster F2-223 2-bay 用N4505 CPU,自己加SSD(同RAM),應該3000內搞得掂,已經可以玩埋Jellyfin 做transcoding。
哩隻嘅餡哩個價又真係幾吸引
好吸引
自己睇review先
佢IO位係機箱側邊 同埋好似話HDD放得太近,會熱(但將個風扇加速可能解決到)
睇左review,巴打入手未
縮窄範圍 ,一係ugreen 2 bay $900,一係WTR PRO 4 bay $13xx
你set定static IP先 咁保證到第時搬左都會繼續用舊IP

https://mariushosting.com/synology-how-to-assign-static-ip-to-your-nas/

IP Address自己填 Subnet mask 255.255.255.0
Gateway同DNS填返Router IP
我仲係plan緊階段
(老實講我最後可能都係買synology算)
建議你係router到static左NAS張dhcp lease佢
咁你而家隻router會永遠派同一粒IP address比隻NAS
而隻nas第日插另一隻router個時(eg你換router) 都可以派到ip address
你直接睇下router個dhcp setting, 跟nas個mac address set fix ip得唔得?
NAS呢啲固定網絡裝置梗係會用Static IP , 用DHCP reserved IP都係麻煩自己

最緊要嘅係mark低IP address 同Subnet Mask 啱唔啱啫 , 其餘Gateway 同DNS server 嘅ip設定只係影響你嗰部嘢出唔出到街同埋上唔上到網啫
你係咪router都搬埋過去?如果係既話照set就得

如果唔係,睇你部新router係用192.168.0.x定係192.168.1.x
如果係192.168.0.x,咁可以照set static IP

如果係192.168.1.x,睇你想唔想要返現時個192.168.0.107
如唔要,咁唔set static IP,第時搬過去由得部router派新IP比你部NAS
如要,咁照set static IP,同埋你個新Router要set返用192.168.0.x,詳情睇返router說明書(TP link好似改個router IP做192.168.0.1就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞