家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
成件事最緊要唔係諗bypass,而係將playback嗰環隔絕處理電源其實已經做到好聲
LSXII有光纖TOSLINK in,用佢應該最易做到
而如果你想由電腦用USB in,咁的確會怕電腦PSU會出noise,中間或者隔d野
咁樣電腦 / foobar / NAS點set都無所謂
求救
我岩岩試下自己部殘廢NAS
我隻喇叭Wi-Fi 搵到Upnp
但一用Lan線就搵唔到 (Confirm連左網絡的)
唔玩了 個死人Upnp了 部部機都搵到 就係對喇叭搵唔到 咁樣最蠢既方法但舊電應該最乾淨
早知索六萬留番比自己用
想問quick connection 安唔安全?上網睇好似好多人話唔安全
想知點將NAS 搬野落 HDD 最快 乜野SMB都搞過
4TB野又唔係多 得10mb/s
駁usa?
要安全一律建議vpn
扁線正垃圾 明明係條Cat7
點知岩岩Check Nas原來果邊行得100Mbs
換條圓線上番80-90Mbs
做乜尻
80-90mb
我扁線行緊2.5G..
你條咩牌子
扁線真係買彩數
咁都要有DDNS架,zerotier嗰啲就另計姐。
有synology就肯定有DDNS
佢有冇public IP就另一回事
tailscale啦
手上有大概1TB 歌想分享 想起個File Server 一開始預流量唔大
(全部Flac 無損 所以其實唔少CD 而且類型係少眾野)
點解唔想用WordPress同網盤
原因係分類要每張CD 都整1個Post 做到我死果日都未搞完)而網盤又有機會刪檔 到時又要Upload過
而一開始想限制地區IP Wordpress 應該做唔到(?)
而FTP 我覺得對User 唔太Friendly
如果可以係個網頁度直接整個Dictionary(好似NAS咁)比人直接Download就最理想
真係好多野唔識同埋只係初步諗法
要做黎生只可以靠我得閒先做得
所以有無最簡單方法或者易用既套件就最好
放出公海俾人download定係要login?

我而家用埋jellyfin嚟host歌嚟聽

只要d歌個tag嘅資料啱嘅話就會認到

可以按分類、分歌手、分專輯搵
放公海
一開始想開比香港同台灣試下先 想排除中國IP
暫時唔需要Login (廢事搞多樣野)
1TB唔係好大姐
如果你有google drive/onedrive/baidu drive之類 synology有個cloud sync可以將你NAS既file sync上去 唔洗自己手動搞
https://kb.synology.com/en-br/DSM/help/CloudSync/cloudsync?version=7
自己host有版權既野 睇清楚香港咁做有冇問題先喎
十幾年前好似做種既人會被拘捕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞