家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
第一次聽唔可以大加細
不過唔緊要, 我就係想避免後者個風險, 而且我將來可能再加22TB 碟入去
我諗個4隻6TB唔format留到一切都順利先算
sor講漏,兩邊wireguard site to site
應該講清楚係block ip cam outbound connection
咁應該冇問題掛,你local LAN做到嘅話 wireguard咗應該一樣
唔可以大加細個原因係,SHR佢只可以做到唔郁現存RAID slice情況下去加RAID slice

當你有22+22TB RAID1時,就代表佢用緊一塊22TB slice,佢唔可以響唔鏟走個volume情況下將呢個22TB slice變做6TB + 16TB slice,去令你之後插多兩隻6TB做到6+6+6+6嘅RAID5

但例如你衣家咪已經用緊6+6+6+6,呢個moment抆鳩走disk 1而插隻22TB,DSM第一樣野要做唔係expand,而係由disk 2+3+4度拎鏡像同你響隻22TB度rebuild返嗰6TB出嚟先,淨返嗰16TB就無得用住
直到你rebuild完 disk 1,抆disk 2 rebuild埋呢隻,咁樣嗰兩隻22TB一齊淨嗰16TB就可以生出一個新嘅16TB RAID1俾你用

如果你未來唔夠位,咁樣直接加碟係最簡單同埋係Synology佢expect大部分用家個玩法
最簡單, static ip 唔俾gateway 同DNS
想問synology有冇得好似qnap咁 有media extension自動幫指定folder下既所有sub folder video files transcode去想要既指定 resolution 360p/720p咁?
qnap係所有subfolder都會自動有個@transcode既folder 裡面就有transcode完既片

docker有冇咩container做到?
定係我裝ffmpeg然後寫段script schedule每日凌晨run一次算🤔
tdarr? 利申唔識
Imfuse係唔係仲有cd1 cd2既問題
Mono-wireless Monostick+Aria, InfluxDB+Grafana

Receiver收到data,write落log file(每日一個),再自動monitor file change,realtime parse influxDB
全部用ChatGPT輕鬆搞掂

問問有冇network專家幫到手
我想setup個cloudflare ddns+nginx proxy manager+tailscale組合

- 某啲service e.g Synology photo會想放出公海 -> nas.example.com
- 某啲service 想keep private(access control via tailscale) -> private.example.com

依家cloudflare ddns settings:
nas.example.com -> nas lan ip
private.example.com -> nas tailscale ip

依家npm settings:
All proxies -> nas wan ip: port

nas.example.com公海可以access到冇問題 private.example.com via tailscale都access到

依家個goal係點set先可以係屋企用nas個network唔經tailscale都access到private.example.com

係咪用tailscale個subnet router?thanks
用split DNS?
或NAT reflection,通常會響firewall層面開呢樣野(有好有唔好)
有冇人用緊 QNAP QHora-301W,如果我想指定某個/啲 IP 嘅機行某個 WAN 出,應該要點 set?
唔可以整個private2.example.com指曬NAS internal IP咩
排程調整 LED 亮度
好似完全唔work既
選了關掉,果段時間LED又著
選了「調整後亮度」,LEF又唔著
已加local dns server override cloudflare個dns records working as expected now
有冇巴打知點解
用緊ds920
行緊docker ,qbittorrent同youtube-dl
最近個docker-proxy成日chur左一半CPU usage,有冇巴打知道要點搞好
有冇試出左街順唔順
都順既 但有少少latency (over wireguard)
動作game難d玩 但回合制/策略game冇問題
google左下 docker-proxy應該係個bridge network生出黎既野
Bridge by default行NAT 所以燒機 我估係咁

https://docs.docker.com/network/drivers/bridge/#options
See com.docker.network.bridge.gateway_mode_ipv4,唔知set呢個做routed有冇用?冇試過

如果我理論岩既話 最簡單既方法 你container既network set做host既話應該解決到問題
https://docs.docker.com/network/drivers/host/
但用host既話個container會係host到佔用曬佢開既全部port
例如linuxserver/qbittorrent開左8080同6881兩個port
你用bridge就可以e.g.淨係map host既6881去佢個6881port而8080唔map, 又或者係將host既18080 map去佢個8080
host network既話應該就冇得你揀 一定要放6881同8080
有d嘢以前用arm板(os係armbian)用mapped port係冇問題,但轉咗n100板用debian就會好慢,要轉host network先正常

一直諗唔明個原因係乜,個docker image都係同一個source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞