家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
不如問嗰位巴打講清楚你有咩問題想解決啦
隻NAS想擺去遠離router位置而無拉線?
唔洗,我手多啫
Mikrotik ccr 個default profile 仲精簡個rb5009
要用 winbox connect 跟住 login 完幫你 set wan ip , 跟住 quick set 都係幫到你 set wan 同 bridge all port

不友善但係好事嚟既
你地會用死雞定wd?
聽講wd 出災情
Toshiba
DS918+換Toshiba MG08有無伏?
TrueNAS SCALE is deprecating Kubernetes in favor of Docker

https://forums.truenas.com/t/the-future-of-electric-eel-and-apps/5409
raid1 一隻死雞一隻WD
用iPhone個iCloud爆晒
又唔想俾錢升級
睇完頭post
打算買Synology隻ds224+既2bay
但hard disk方面係咪買幾大容量都無所謂?
暫時hd會想買兩隻4tb
定點既配置先係最好?
定其中一隻bay係要做backup?
入門級試左先
唔會買太top既型號
睇手勢好唔好彩

講災情嘅話通常Seagate 多,但係實際上都係睇好唔好彩。我最惡頂嘅係買兩隻WD NAS RED 4TB兩隻都係壞,要攞返舖頭換
兩隻都買 呢個方法唔錯喎
臭手
另外我想問
如果我將個NAS 搬去第二個網絡 例如喺屋企搬去Office,需唔需要再重新set過啲嘢?
本身用緊舊機裝unraid做NAS, 用左幾年長開24*7都好穩定。但黎緊搬屋,租嘅新居工作枱冇拉lan線,isp光纖入屋個位係一個細櫃黎,擺唔到原本部nas機行緊2隻18tb,棄Unraid買番s記rebuild成本好似好大,亦都唔知做唔做到。直接買兩隻xt8 mesh 入去房,再xt8子機插lan線落番部nas係咪最節哀做法? 有冇師兄有相關經驗,有咩潛在問題要處理,謝謝
其實買咩harddisk,緊係睇backblaze份report決定

btw我個case應該唔算臭手...對比你個case就一定唔係了
咁我買左10隻WD 22T
7隻有22個Mechanical Start Failures(呢個有好多原因,eg 比唔夠電 隻碟轉唔起)
懷疑比WD拎去factory test果時搞到咁
因為7隻都係同一批生產日期
上月9月生產的,大家有買wd hc570 22T既可以check下
一定冇你插lan 咁快
咪就係因為個10GbE license,好似係?
同埋用USB4 chip都幾緊要,之前USB 3.x嗰堆係限2.5G,而且穩定性垃柒圾
有無辦法在Synology NAS上面整到一個中國用到既VPN?
OpenVPN係唔係過唔到GFW?
Android機只有IKEv2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞